IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
15:54 | 10 май 2019
Обновен: 21:12 | 10 април 2024

Варна пак се вдига на протест срещу спорната стратегия за детето

Недоволни искат държавата изцяло да се откаже от документа

По материала работи: Борис Проданов
Инициативният комитет на протеста във Варна даде пресконференция.

Нов сериозен протест предстои в българското общество, след като родители от над 25 града излизат на протест срещу проекта за Националната стратегия за детето до 2030 г. В събота те ще изразят недоволството по улиците на София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и още много други градове.

 

Протестиращите имат група във Facebook, където са присъединени над 80 000 души.

 

След първите им изяви през април премиерът Бойко Борисов "замрази" спорният документ. При аналогична ситуация отпадна и Истанбулската конвенция. И сега родителите настояват стратегията да бъде напълно отменена и пренаписана - основно заради текстове, които според тях дават огромни правомощия на държавата да отнема деца от семействата.

 

"Целта на протеста е написване на нова стратегия с участие на родителите. Нека да бъде за цялото семейство. Целите на тази стратегия покриват единствено и само детето, няма никъде семейство, а то е съхранило българщината през хилядолетията", обясни на пресконференция Михаела Берова – един от инициаторите на недоволството във Варна.

 

Настоящият документ не дава никакви насоки по отношение на насилието над децата – забраната за шамари и сега я има в наредбите. За сметка на това издига общи условия за това, че родителите могат да бъдат неспособни да дадат нужното на детето.

 

Основните проблеми, посочени от недоволните, са следните:

  • Приравняване на родителската с приемната грижа и социалната институция.
  • Внедряване на ранно сексуално образoвание (още дори от 4 г.!) и джендър-идеология в училищата.
  • Ограничаване на правата на родителя да възпитава и обучава децата си.
  • Ограничаване на суверенитета на държавата при определяне държавната си политика по закрила на децата.
  • Създаване на нов вид детско правосъдие без участието на родителите.
  • Прокарва чужда външна политика у нас, чрез финансиране.

 

Особено тревожно е недоволството срещу националния телефон 116-111, открит от Неправителствена организация и позволяващ да се отнемат деца от родители само на базата на анонимни доноси. В съдебната практика досега последната дума са имали магистратите, които на базата на действащото законодателство в повечето случаи са успявали да съхранят децата при родителите им, посочи и адв. Николов.

 

Но с промяна на нормативната база и съдът може да няма възможност да решава подобни спорове, защото социалните ще получат голяма власт, а те не винаги са коректни в докладите си, допълни адв. Николов.

 

А от ситуацията ще се възползват Неправителствени организации, които разчитат на 3000 лв. на отнето дете, за да превърнат семейното нещастие в бизнес, убедени са недоволните.

 

Във Варна протестът отново е до общината – в събота от 17,30 ч.

 

Текст и снимка Борис Проданов

 

Още по темата: Социалното министерство опровергава фалшиви новини за отнемането на деца

Коментари

Новини Варна