IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
14:48 | 17 май 2019
Обновен: 06:49 | 7 март 2024

Орбан обсъдил с Тръмп закупуване на ракети и добив на природен газ в Черно море

Други обсъдени теми са били сътрудничеството в НАТО, неконтролираната миграция и противопоставянето на Китай

По материала работи: Борис Проданов
Орбан обсъдил с Тръмп закупуване на ракети и добив на природен газ в Черно море

Унгарският премиер Виктор Орбан съобщи, че е обсъдил закупуването на американски зенитно-ракетни комплекси със среден обсег на срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом на 13 май, предаде Ройтерс.


Орбан обосновал това с необходимостта от усилване на противовъздушната отбрана на важни инфраструктурни обекти в Унгария.

 

Той заяви, че военното сътрудничество е от първостепенно значение и че Унгария, чиято икономика расте по-бързо от повечето други европейски икономики, сега може да си позволи наново да изгради могъщи въоръжени сили.


"Има неща от военното развитие, за които разчитаме на американците", заяви Орбан.

 

Посланикът на САЩ в Унгария Дейвид Корнстайн заяви за унгарския новинарски сайт 444.hu, че заедно с представител на унгарското правителство са посетили оръжейните производители Рейтиън и Локхийд Мартин в рамките на визитата на Орбан.

 

Орбан също така е поискал от Тръмп да помогне за задействане на добива на природен газ в румънската част на Черно море, който ще се извършва с американско участие, за да се създаде алтернатива на руския природен газ.

 

Диверсификацията е възможна, ако американско-румънското сътрудничество се осъществи бързо. Приканих президента да помогне за това", каза Орбан.


На срещата Тръмп е похвалил Орбан за твърдата му позиция по имиграцията и го е нарекъл "свой близнак".

 

Други обсъдени теми са били сътрудничеството в НАТО, неконтролираната миграция и противопоставянето на търговското влияние на Китай, съобщи пресслужбата на Белия дом.

 

Орбан, чиито тесни връзки с Русия и Китай предизвикаха критики от международни партньори, в това число от Вашингтон, заяви, че иска да изгради по-добри отношения с всички големи сили.

 

"Сътрудничим си с китайците и руснаците, както и с американците. С американците сме във военен съюз, така че тези отношения са по-силни", каза Орбан.

 

Той обаче добави, че да се дефинира унгарската външна политика като предана на някакъв съюз вместо стремяща се да защитава собствените си интереси, е изкривено схващане.

 

БТА

 

Още по темата: Шефът на унгарския парламент разгневи гей общността

Коментари

Новини Варна