IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
14:08 | 20 май 2019
Обновен: 04:54 | 15 април 2024

На 26 май гласуваме с машини в 3000 секции, вижте как

Изрично трябва да заявите, че избирате устройството, което е зад параван

По материала работи: Борис Проданов
На 26 май гласуваме с машини в 3000 секции, вижте как

Всички 3000 секции, в които може да се гласува машинно, ще бъдат обозначени още на входа. В изборния ден ще бъдат поставени и инструкции за гласуване с устройствата, което е по избор и отнема няколко минути. Трябва изрично да заявите желанието си да го направите именно с машина.


Осъществяването на правото на глас е като боравене с банкомат, а устройството е зад параван. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж.

След като я постави, на екрана на машината се зарежда визуализация на хартиената бюлетина. Важно е да се отбележи, че тя е в две страници, а бутон пренасочва към втората. На първа страница са партиите, коалициите и независимите кандидати до номер 18. Избирателят трябва да отиде на втора страница, ако изборът му е формация с номер от 19 нагоре.

Има възможност да се отбележи и преференция.

 

След като гласоподавателят направи избора си, натиска бутон, с който потвърждава вота си. Автоматично машината издава разписка, на която е отбелязано какъв избор е направен.

Тя трябва да се прегъне на две и да се пусне в непрозрачна урна, която събира вота само от машинното гласуване.

След това гласоподавателят трябва да извади картата и да я върне на комисията.

 

Още по темата: Вижте как във Варна разтоварват бюлетините за евровота

 

 

Коментари

Новини Варна