Борисов: Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество с Германия
Намаляваме административната тежест и развиваме индустриалните зони, заяви премиерът при срещата си с Маркус Зьодер
Публикувана: 24 May 2019 | 18:17

Двустранните отношения между България и Германия са отлични и със стратегическа важност, а връзките с Бавария са най-активните и динамично развиващите се сред германските федерални провинции. Това мнение изказа премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с министър-председателя на Бавария д-р Маркус Зьодер, която се състоя в Държавната канцелария на Бавария в Мюнхен.

 

Разговорите между Борисов и Зьодер са продължение на успешната и продуктивна среща, която двамата проведоха в София в началото на май. Днес във фокуса на обсъжданията бяха икономиката и инвестициите.

 

Зьодер отбеляза, че е впечатлен от това колко много немски заводи се откриват в България.

 

„Очакваме още по-засилено икономическо сътрудничество. Придаваме голямо значение на доверието на баварския бизнес за търговия и инвестиции в нашата страна, и полагаме усилия в тази посока“, подчерта министър-председателят Борисов, цитиран от правителствения пресцентър.

 

Той добави, че за страната ни е от изключителна важност разширяването на присъствието на български продукти на баварския пазар в перспективни сектори като електрониката и електротехниката, машиностроенето, химическа промишленост, селското стопанство и др.

 

 

„Стремим се да развиваме иновативни производства с висока добавена стойност и да подобряваме възможностите за развитие на технологиите“, каза още Борисов пред Маркус Зьодер.

 

Той добави, че България активно работи за още по-добри условия за привличане на инвеститори, включително чрез реформиране на професионалното образование и подготвянето на квалифицирани кадри, чрез намаляването на административната тежест и развитието на индустриалните зони.

 

Двамата премиери бяха категорични, че политическият диалог между България и Бавария е интензивен на всички нива и ще продължи полагането на всички необходими усилия за доразвиване на неизползвания потенциал.

 

Зьодер пък предложи да се организира Икономическа вечер на България в Бавария, която да е още един израз на отличните отношения между страната ни и провинцията.

 

Предишната среща между двамата политици бе едва преди няколко седмици – в началото на май в София. Тогава Зьодер заяви, че Бавария подкрепя членството на България в Шенген. По думите му страната ни трябва да получи повече подкрепа от Брюксел за защита на границата, която осъществява. „България е надежден и сигурен партньор, тя има огромен принос за защитата на външната граница на ЕС", каза тогава Зьодер.

 

Investor.bg

Коментари ( 0 )