IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
17:30 | 24 май 2019
Обновен: 21:52 | 10 април 2024

Върви ли се към Велика Албания и Велика Сърбия?

Идеите за прекрояване на границите крият риск от ефект на доминото

По материала работи: Слав Велев
Върви ли се към Велика Албания и Велика Сърбия?

Албанските лидери не са много убедителни, когато отричат идеите за Велика Албания като сръбска или руска пропаганда, замислена, за да създаде страх от Албания.

 

Фактите говорят сами. Неотдавнашен пост във Facebook на косовския президент Хашим Тачи предизвика много спорове. Тачи каза, че неотдавна на среща с албанския премиер Еди Рама са обсъдили "необходимостта от пълно отваряне на косовско-албанската граница и създаване на албанска зона без граници под евроатлантическа протекция". Тази зона, добави той, би включвала и част от Южна Сърбия с етническо албанско мнозинство.

 

Албанците от години систематично следват политика на "национално обединение" с цел да се създаде нещо, представяно обикновено като "Естествена Албания" (всъщност друг начин да се каже Велика Албания, за да се притъпят реакциите от съседни страни и от влиятелните геополитически фактори), пише Ставрос Дзимас, в. Катимерини.

 

Албания и Косово вече имат общи учебни програми, както и общи посолства и дипломатически представителства. През 2014 г. албанското правителство отмени необходимостта от разрешителни за работа на етнически албанци от Косово и Прешевската долина в Сърбия. Преди няколко дни това решение бе допълнено и за етническите албанци от Северна Македония и Черна гора.

 

Засега планът изглежда е да се създаде един албански Шенген с премахването на границата между двете страни. Той се осъществява стъпка по стъпка, създавайки риск от бурни реакции на неалбанското население.

Американското предложение за размяна на територии между Косово и Сърбия улеснява техните планове за чисто албанска територия, тъй като предвижда присъединяване на Прешевската долина, където населението е предимно от етнически албанци, към Косово - огромна крачка към обединението на етническите албанци на Балканския полуостров.

 

Сръбските лидери реагираха на бележките на Тачи. Както показват обаче коментарите на президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич, те не са против идеята за териториална размяна. И то защото промяна на границата с Косово ще направи по-лесно обединяването на босненските сърби със Сърбия, която междувременно ще си възстанови контрола над косовските територии със сръбско мнозинство на север от река Ибър.

 

По този начин ще се появи Велика Сърбия наред с Велика Албания. Два нерешени исторически спора на Балканите, албанският и сръбският въпрос, ще бъдат решени, но с риск за по-широк ефект на доминото. Германците с право се опасяват.

 

Dnes.bg

 

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна