IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
20:21 | 26 май 2019
Обновен: 08:47 | 15 април 2024

Експерти: Кампанията и евроизборите преминаха вяло и без ентусиазъм

Европеистът проф. Иван Русев и политологът Сергей Петров в студиото на тв „Черно море“

По материала работи: Борис Проданов
Сергей Петров, проф. Русев и Елена Кирова (от ляво на дясно).

В откритото студио на тв „Черно море“ с водещ Елена Кирова в Районната избирателна комисия минути преди края на европарламентарния вот гостуваха политологът Сергей Петров и преподавателят по европеистика в ИУ – Варна, проф. Иван Русев.

 

Логично акцентът на разговора падна върху изборите и като основен момент Сергей Петров открои фактът, че кампанията и вотът са преминали сравнително вяло, без ентусиазъм и лидерски сблъсъци.

 

„Бяхме свидетели дори как в един от дебатите водач на листа не знаеше как функционират европейските институции“, посочи той и добави, че е в последно време идеологията в изборите остава на заден план, защото хората сякаш се срамуват от партиите.

 

Проф. Русев се съгласи с това мнение и допълни, че в кампанията основните проблеми така и не са били поставени. „Това не е само при нас. Но останах с впечатление, че се набляга на вътрешни борби и проблеми, а не на европейски такива.

 

Сергей Петров посочи, че действително в последния месец се е чувствал на като на национален вот, защото твърде малък е бил акцентът, свързан с Европа. Липсата на поставена проблематика от европейски мащаб допълнително са объркали избирателите. Партиите са говорели сходни неща.

 

И двамата експерти се обединиха около мнението, че очевидно липсва достатъчно политическа грамотност в българите по европейската тема.

 

Това трябва да ни притеснява, убеден е проф. Русев, който в анализа си наблегна на факта, че през годините правомощията на европарламента се увеличават.

 

„Това е структура, която е уникална в световен мащаб. Но ние се сблъскваме с нея в последните 12 г., докато други държави имат опита на 8 изборни цикъла“, категоричен е проф. Русев.

 

И той, и Сергей Петров споделиха мнението, че около чистия популизъм на този момент е идеята за единна европейска заплата. Това едва ли е било усетено обаче от избирателите, които в кампанията така и не видяха сблъсък на европейски идеи и за визията на Европейския съюз като цяло.

 

Така или иначе страните-членки избират 751 депутати, които в следващите 5 г. трябва да вземат особено трудни решение, особено на фона на „Брекзит“ и опасност от мигрантска криза.

 

Още по темата: 26,5% достигна избирателната активност във Варна

Коментари

Новини Варна