IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
09:15 | 8 юни 2019
Обновен: 15:01 | 15 април 2024

Андрей Ковачев: Не приемам критиките на Холандия за Шенген

През седмицата холандският външен министър Стеф Блок заяви след среща с премиера Бойко Борисов, че страната ни трябва да се справи с корупцията и с проблемите в правосъдната система

По материала работи: Слав Велев
Андрей Ковачев: Не приемам критиките на Холандия за Шенген

Категорично не приемам изразената позиция на Холандия за приемането на България в Шенген, каза зам.-председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Андрей Ковачев за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR.

 

„Това означава, че ние не трябва да имаме никакво Шенгенско пространство, това означава, че то трябва да бъде разпуснато, защото във всяка страна го има, за съжаление, този феномен корупция и има борба с корупцията, но той няма абсолютно никакво отношение (б.р. - към въпроса за приемането ни в Шенген)," заяви Ковачев.

 

През седмицата холандският външен министър Стеф Блок заяви след среща с премиера Бойко Борисов, че страната ни трябва да се справи с корупцията и с проблемите в правосъдната система, за да получи подкрепа от Холандия за членство в Шенген. Позицията на Холандия е основна пречка за приемането на България в Шенген.

 

"Ние сме изпълнили всички критерии (б.р. - за Шенген) и трябва да станем част от шенгенското пространство, но поради това, че общественото мнение в Холандия е много настръхнало срещу мигрантите, поради това, че има и екстремни десни партии и той си търси някакво оправдание, идва в София и казва, че имате проблем с корупцията. Извинявайте, това аз категорично не го приемам, защото тогава ние трябва да разпуснем Шенгенското пространство – и в Италия има проблем с корупция, и в Гърция има проблеми с корупция, и в Испания има проблем, и в Португалия, и в самата Холандия. Аз мога да си позволя да съм малко по-остър - г-н външния министър просто си търси някакво оправдание, за да може да отиде в Хага в парламента и да каже: Ето, аз казах на българите, че няма да ги приемем,“ каза Андрей Ковачев в разговор с Милена Милотинова.

 

"Ние пазим общата външна граница добре и не допускаме трафик на хора – това е основното. Ние сме част от Шенгенската информационна система, ние захранваме тази система с всичките случаи на издирвани лица, на рискове от тероризъм, обменяме разузнавателна информация с нашите партньорски разузнавателни служби. Ние сме за създаването и разширяването на Европол и автоматичната обмяна на такава разузнавателна информация по отношение на тероризма. Ние сме свършили абсолютно всички дейности, които са свързани със солидарното опазване на външната граница. И сега идва уважаемият господин външен министър и казва: „Да, ама вие това сте свършили, обаче има корупция при вас,“ каза Ковачев.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна