IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
15:07 | 11 юни 2019
Обновен: 11:43 | 18 април 2024

Бойко Борисов: Последните дни видяхме пълна подкрепа на президента

Премиерът все пак изрази съжаление, че държавният глава върна закона за предварителното отчуждение

По материала работи: Слав Велев
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов коментира, че правителството се пазари максимално за намаляване на цената на самолетите, които ще купим, за да имаме най-надеждната авиация.

 

"Има изисквания – ако искаме да сме в НАТО, 2% от БВП трябва да влиза за въоръжение. Като искаш да членуваш в НАТО, трябва да имаш надеждна система за сигурност. Така че купуваме и се пазарим", каза той пред журналисти в Пловдив и допълни, че нищо в преговорите не е приключило.

 

"Когато имаш голям клас изтребители, тогава влизаш в други планове на НАТО. Примерно нашата фрегата всички я знаят в НАТО и където има учения, тя е винаги там", обясни премиерът.

 

Жп обиколка направи днес Бойко Борисов, който провери ремонтите и строителните работи по проектите от Трансевропейската транспортна мрежа (ТЕН-Т).

 

"Влакът пести енергия, представлява 100 процента екологично чист транспорт и ще се спести трафик от стотици хиляди тонове товари", коментира той.

 

По думите му общо 400 км железопътна инфраструктура ще бъде модернизирана по проектите.

 

"Последните дни видяхме пълна подкрепа на президента. Всичко, което правим, той го промотира съответно в Словения и в Санкт Петербург", отбеляза Борисов и изтъкна изграждането на интерконекторите и магистралите.

 

"Съжалявам, че върна закона за предварителното отчуждение, защото всичко това, което говоря, ако го няма този закон, няма да бъде построено, поне следващите 15-20 години. Но да речем, че някой го е подвел", добави премиерът.

 

Заедно с Борисов на проверката бяха министрите на транспорта Росен Желязков, на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев. "Важно е хората да видят свършеното. Ние работим здраво", заяви министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

 

С инвестициите в националната жп инфраструктура ще се облекчи трафикът по магистралите. Бойко Борисов даде пример с данните от натовареността по магистрала "Тракия" - на националния празник трафикът е бил 53 000 автомобила, а в последния от почивните дни около 24 май – 57 000 автомобила.

 

В района на гара Белозем министър-председателят направи оглед на извършените строителни дейности в отсечката Скутаре-Оризово. Тя е част от проекта "Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, фаза2".

 

В този участък са напълно подновени 28 км жп линия. Изградени са шумозащитни и предпазни стени в гара Маноле и Белозем и едно пешеходно пресичане с осигурен достъп за лица с намалена подвижност. Контактната мрежа е изцяло нова.

 

По-рано премиерът посети намиращия се в близост до жп гара Тодор Каблешков Интермодален терминал Пловдив (ИМТ).  ИМТ Пловдив е даван за пример за най-успешното публично-частно партньорство в България, като обемът на товарите през последната година надвишава трафик прогнозите по проекта.

 

Към момента се обработват около 40 000 TEU (товарни контейнери) годишно, а пълен капацитет на работа се очаква да бъде достигнат през 2020 г. Дневно се обработват 1,5-2 влака в посока от и към Турция.

 

Проектът е финансиран по Оперативна програма "Транспорт" с обща стойност 11,9 млн. лв., от които 2,1 млн. безвъзмездна помощ от ЕС. Изграден е в периода май 2015 – март 2017 г., а през декември 2017 г. е отдаден на концесия.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна