IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
14:37 | 13 юни 2019
Обновен: 06:26 | 7 април 2024

Предложение: "Карта българин" за хора от диаспората

ВМРО предлага по-лесен достъп до България със законови промени

По материала работи: Слав Велев
Предложение: "Карта българин" за хора от диаспората

Нов тип личен документ - "Карта българин", ще дава възможност на сънародниците ни зад граница да пребивават у нас, да работят и да учат. Това предлагат от ВМРО с промени в Закона за българските лични документи.

 

Със закона се цели лицата от български произход, които са в Украйна, Молдова, Македония, Албания, Сърбия например, да имат по-лесен достъп до България. Право да кандидатстват за новия личен документ ще имат хора, които живеят зад граница, но нямат българско гражданство.

 

"Идеята е наистина да подпомогнем сънародниците ни зад граница, защото има проблеми с получаването на българското гражданство, чака се с години. Затова сме разработили този закон по подобие на Полша и Гърция, кръстили сме документа "карта българин". Всички лица от български произход, които жиеят зад граница и нямат българско гражданство, имат право да кандидатстват за такава карта, да я получат до 3 месеца. Тя ще им даде право да работят и учат в България, да пребивават трайно, да живеят у нас. Това ще допринесе за решаването на тежката демографска криза, ще привлечем повече българчета в средното и висшето образование и повече българи от чужбина да работят у нас", обясни Юлиан Ангелов.

 

Той добави и че новият личен документ ще позволи да се пътува безвизово, тъй като в някои държави наши сънародници чакат с месеци за виза, за да могат да дойдат в България. "Карта българин" ще облекчи и тези, които са загубили българското си гражданство, тъй като държавата, в която живеят, не разрешава двойно гражданство.

 

Ангелов обаче подчерта, че новият личен документ не се равнява на българско гражданство и хората няма да могат да гласуват или да пребивават на територията на ЕС.

 

Според предложението на ВМРО сънародниците ни зад граница ще могат да подават документи за "карта българин" в консулските служби в чужбина, а срокът на документа ще е бъде 10-годишен.

 

 

Dnes.bg

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна