IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
15:45 | 14 юни 2019
Обновен: 01:20 | 10 април 2024

ЕК: Ще ви свалим мониторинга, ако си свършите работата

Следващият доклад от Брюксел ще е готов през ноември

По материала работи: Слав Велев
ЕК: Ще ви свалим мониторинга, ако си свършите работата

 

 

Eвропейската комисия потвърди намерението си да предложи отпадане на мониторинга върху българското правосъдие и борбата с корупцията до края на мандата си. Подобен ангажимент пое нейният председател Жан-Клод Юнкер пред премиера Бойко Борисов през 2015 г.

 

"Мога да потвърдя, че амбицията на Комисията, поставена от председателя Юнкер в началото на мандата, е да приключи Механизмът за сътрудничество и проверка преди края на тази Комисия. Това, което ще е определящо в последна сметка, е изпълнението на всички изисквания от страна на България", заяви говорител на Европейската комисия в Брюксел.

 

Заявлението беше направено по повод твърдението на правосъдния министър, че ще подаде оставка, ако до края на октомври наблюдението не бъде свалено.

 

Европейската комисия съобщи, че ще е готова със следващия доклад, оценяващ изпълнението на дадените на правителството препоръки за довършване на работата по укрепване на правосъдната система и борбата с корупцията, през ноември.

 

Официално мандатът на Комисията с председател Юнкер приключва на 31 октомври.

 

България и Румъния са единствените държави от ЕС с мониторинг върху правосъдните реформи и борбата с корупцията. Той беше предусловие за приемането им в ЕС през 2007 г. През 2017 г. Еврокомисията даде 17 препоръки на българското правителството с обещание, че Механизмът ще бъде преустановен, когато всички те бъдат изпълнени.

 

През ноември 2018 г. в последния си доклад Комисията констатира, че има напредък и прие за приключени три от шестте показателя, по които води наблюдението: за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност.

 

Остават борбата с корупцията на високите етажи на властта, както и по места и на границата, както и довършване съдебната реформа. Според анализа на Брюксел България е в състояние да изпълни оставащите препоръки, ако запази темповете на реформи. В доклада се констатира силно влошената медийна среда, която може да застраши независимостта на съдебната власт, както и нуждата от повече прозрачност и отчетност от страна на властта към гражданите.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна