IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
21:20 | 20 юни 2019
Обновен: 11:05 | 12 април 2024

Борисов и Нинова пак се скараха за партийните пари

От НФСБ искат въпросът да бъде обсъден на Коалиционен съвет

По материала работи: Слав Велев
Борисов и Нинова пак се скараха за партийните пари

Партийните субсидии пак скараха лидерите на двете най-големи партии ГЕРБ и БСП.

 

От Брюксел премиерът Бойко Борисов заяви, че въвеждането на субсидия от един лев е поискано от мнозинството на референдум. Премиерът добави, че сега се дава възможност прозрачно партиите да получават дарения и да съобщават кои са дарителите.

 

Проверяват Сметна палата, служби, пред очите на хората става, сто процента прозрачно. Г-жа (Корнелия) Нинова каза бизнесмените от БСП да затворят портфейлите си - това е цитат. Ето сега могат да ги оставят отворени и да си ги узаконят. Цитирам, не нападам, поясни Борисов.

 

Преди няколко дни тя каза, че аз не съм успял, и ГЕРБ, да й вземе оставката - оставка, която тя подписа сама и връчи сама. Какво общо имам с нейната оставка, попита премиерът.

 

Нинова отговори на тези думи от профила си в социалната мрежа.

 

"Премиерът днес коментирал от Брюксел оставката ми. Господин Борисов, този въпрос приключи. Гледайте си делата в ГЕРБ и мислете за прегръдката с ДПС", написа соцлидерката..

 

Така тя коментира обрата по темата за партийните субсидии, след като ГЕРБ и ДПС се договориха за неограничено финансиране на партиите от дарения.

Управляващите се съгласиха с предложението на ДПС след като партийната субсидия се намалява, да се разреши финансиране от бизнеса.

 

Междувременно лидерът на НФСБ настоя точката за промяна на Закона за бюджета, включваща въпроса за партийните субсидии, да бъде оттеглена, да не се гледа утре и да бъде поставена за обсъждане на Коалиционен съвет. Симеонов коментира темата в предаването "Лице в лице" по bTV, където попита кой е коалиционният партньор на ГЕРБ - ОП или ДПС.

 

Омбудсманът Мая Манолова пък призова в отворено писмо депутатите да не приемат промените за неограничено частно финансиране на политическите партии. Общественият посредник е категоричен, че новите текстове противоречат на конституционни принципи и разпоредби и легализират интересите на олигархията за сметка на правата на гражданите и политическия плурализъм.

 

Манолова е категорична, че ако предложеният корпоративен модел за финансиране бъде приет, тя незабавно и без колебание ще сезира Конституционния съд заради погазване на принципите на демократичната и правова държава и на политическия плурализъм

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна