IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
17:36 | 21 юни 2019
Обновен: 16:27 | 16 април 2024

Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин!

Той се е борил за независима Македония, заяви Пендаровски

По материала работи: Слав Велев
Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин!

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви в интервю за телевизия Алсат, което ще бъде излъчено довечера, че е безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е самоопределял като българин и се е борел за независима Македония.

 

„Безспорна историческа истина е, всички, които поне малко познават този исторически период, че Гоце Делчев се самоопределя като българин. Но дали не е историческа истина, стопроцентова, че Гоце Делчев се е борел за македонска държава – автономия, независима държава, дори накрая е оставил завещание неговите кости да почиват в независима Македония. Няма нито един документ, според който Гоце Делчев да се е борел за Велика България, или за Санстефанска България, или изказване или позиция, преразказана от неговите съвременници, че Гоце Делчев се е борел за присъединяване на тогавашната провинция в Османската империя Македония към България", каза Пендаровски.

 

„Значи, ако ви интересува, както казват някои политици, истината и само истината – добре. Безспорна историческа истина е, че се самоопределя като българин в този исторически контекст, както е безспорна историческа истина и факт, че се е борел за македонска държава“, заявява Пендаровски.

 

„Ето ви формулировка, подпишете я и дайте да не създаваме проблем там, където не трябва да го има. Значи ние не можем като държава да преглътнем тезата, че от 1944 г. нататък сме се събудили една сутрин и казваме: Сега наистина сме македонци, дайте оттук нататък да преговаряме, защото това е политически подход, който няма да ни отведе никъде“, казва македонският президент.

 

Няма съмнение: Гоце Делчев е бил българин, историята не се променя!

 

Дали с това официално изявление на Пендаровски идеята, че Гоце Делчев е българин, става официална държавна политика, питат се медиите в Северна Македония.

 

Дали пък това изявление на президента Пендаровски представлява приемане на българския ултиматум, че ако Македония не признае, че Гоце Делчев е бил българин, София ще се оттегли от преговорите в съвместната комисия, сформирана съгласно Договора за добросъседство, подписан от двете страни, чудят се в съседната ни държава.

 

Миналата седмица външният министър Екатерина Захариева заяви, че „ние не искаме да правим компромис с истината. Той и самият Гоце Делчев е казвал много пъти, че е българин“. Захариева каза това по повод поредния спор между България и Северна Македония относно личността на войводата и опитите за разбирателство за съвместното му честване.

 

Дни по-рано стана ясно, че македонската делегация в двустранната комисия, която трябва да разреши спорни исторически въпроси между двете страни, е предложила датата 7 октомври за такова честване. Това е денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическа София на Скопие.

 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов реагира остро на това предложение и заплаши, че няма да допусне Северна Македония да се присъедини към ЕС, ако продължат спекулациите по линия на общата ни история.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна