IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Политика
09:27 | 26 юни 2019
Обновен: 12:58 | 15 април 2024

Георги Марков: Няма как да се откажем от българската история в Македония!

"Македония да признае българското си минало, а София – че Тито е създал някаква македонска нация"

По материала работи: Слав Велев
Георги Марков: Няма как да се откажем от българската история в Македония!

Няма как да се откажем от българската история в Македония! Това казва историкът академик Георги Марков в интервю за "Труд".

 

"Та съседите ни в една сутрин на 1944-а са се събудили македонци. Не може да приемем тяхната теза, как така държавата ни ще преглътне този цинизъм?", категоричен е академикът.

 

"САЩ ще пробутат Северна Македония в НАТО, това е ясно. Чичо Сам гони Дядо Иван от Балканите, обаче за Европейския съюз това е доста по-сложно. Там лесно няма да стане, а и чичо Сам няма как да ги пробута, защото няма интерес", смята Георги Марков.

 

Историкът цитира бившия македонски премиер, български гражданин Любчо Георгиевски, който каза преди години: "Ние трябва да признаем българското минало до края на Втората световна война. А София трябва да признае настоящето – че Тито е създал някаква македонска нация. Те обаче казаха: "Как така, ние щом имаме македонска нация, трябва да имаме национални герои", казва Георги Марков.

 

"Още като бях директор на Института по история към БАН те казваха: "Много са героите. Гоце Делчев, Даме Груев и Яне са наши. Вие си вземете Тодор Александров и Иван Михайлов." Тогава още не бяха посегнали и на Тодор Александров… Такова разпореждане с историята е кощунство", споделя историкът.

 

"Вижте още от "предложенията" им: За Илинденско-Преображенското въстание казват: Ние си имаме Илинденско, вие вземете Преображенското. Моля? Това да не е Женския пазар! Няма как да стане. Никакви компромиси“, категоричен е академикът.

 

"Няма как да се откажем от българската история в Македония! Това те трябва да го разберат, а ние не трябва да плюем върху себе си и върху гробовете на нашите предци. Та тези млади юнаци са загинали за една национална кауза, но това не е каузата за независима македонска държава", заявява Георги Марков.

 

По повод двустранната комисия, която би трябвало да реши историческите въпроси между двете страни, той казва: "Гърците държаха 30 години Македония далече от НАТО и успяха. Подходът им беше печеливш. Отказаха Скопие от т.нар. антично наследство за Александър Македонски. А ние подписахме договора с македонците, за да угодим на чичо Сам (САЩ). Получи се така, че политиците казаха: "Ето, тук има едни историци, те ще свършат работа". А наистина предварително беше ясно, че комисията няма как да помогне".

 

Георги Марков обясни, че в Македония вече доста поколения са възпитавани в друга история. "Самият Никола Груевски преди 4-5 години беше казал: "Как така българите имат градове, които се казват Гоце Делчев и Сандански? Това са наши национални герои. Аз това съм го учил в училище!" Е, да, но той е учил една фалшифицирана история с промит мозък", казва Георги Марков.

 

По повод думите на македонския президент Стево Пендаровски, който каза, че, че Гоце Делчев е българин, но искал да се бори за независима македонска държава, историкът обяснява: "Това е също пълна глупост! Нашият академик Любомир Милетич е събрал спомените и на Гоце, на Даме Груев и те три пъти са издавани. Даме казва: "Ние знаехме, че няма да има второ Съеднение, няма да има втора Източна Румелия, съседите ни няма да позволят това да стане. Ние се борим за автономия, искаме автономна Македония, но с бъдещо присъединяване към България".

 

Все още македонците не са се опитали да си "присвоят" и големия българин Иван (Ванче) Михайлов“, казва историкът.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна