IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
12:15 | 27 юни 2019
Обновен: 19:55 | 26 март 2024

Премиерът Борисов се срещна с генералния директор на ОЛАФ Виле Итала

Това е първото официално работно посещение на Виле Итала в България от началото на мандата му

По материала работи: Слав Велев
Премиерът Борисов се срещна с генералния  директор на ОЛАФ Виле Итала

За България партньорството с Европейската служба за борба с измамите е от изключително значение, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с генералния директор на ОЛАФ Виле Итала. Това е първото официално работно посещение на Итала в България от началото на мандата му, който започна през август миналата година. Генералният директор на ОЛАФ сподели, че е впечатлен от постиженията на българското правителство в борбата срещу контрабандата и поздрави премиера Борисов. Итала изрази надежда, че отличното сътрудничество между българските служби и ОЛАФ ще продължи и занапред.

 

Министър-председателят Бойко Борисов от своя страна отбеляза, че е уверен, че настоящата визита ще бъде ползотворна и ще даде възможност на Виле Итала да се запознае в детайли с работата на българските партньори на ОЛАФ. Борисов изтъкна конструктивното взаимодействие между България и Европейската служба за борба с измамите. Разбира се, и в най-доброто сътрудничество винаги има потенциал за надграждане и по-добри резултати, категоричен беше премиерът. По думите му могат да се търсят възможности и конкретни действия в тази посока. Борисов обърна специално внимание на значението на активния обмен на оперативна информация.

 

Премиерът Борисов акцентира върху новата Стратегия за борба с измамите, която Европейската комисия прие в края на април. Българският министър-председател изрази надежда, че стратегията ще има сериозен принос за усъвършенстването на съществуващата система за превенция, разкриване и санкциониране на измами, засягащи бюджета на ЕС. Борисов изтъкна, че основните аспекти на осъвременената стратегия ще бъдат отчетени и на национално ниво.

 

Българският министър-председател добави, че страната  ни изпълнява своя Национална стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите за периода 2014-2020, като предстои да се разработи нов документ за периода 2021-2027 г. Следва се и годишен План за действие в изпълнение на настоящата стратегия, чиято цел е да подобри превенцията, да повиши ефективността при разкриването и противодействието на нередностите и измамите и да укрепи сътрудничеството с компетентните институции в областта. Цели се също така повишаване на ефективността на дейностите по разследване, възстановяване и санкции. Борисов добави още, че страната ни изпълнява в пълен обем задълженията си за докладване на нередности по европейските фондове и програми. Създадена е нормативна база, която гарантира, че се проверява и се взема отношение по всяка информация, представляваща съмнение за извършена нередност.

 

В рамките на разговора премиерът Борисов посочи, че България последователно подкрепя предложенията за укрепване на капацитета на ОЛАФ и създаването на нормативна рамка за ефективно сътрудничество между Европейската прокуратура и Европейската служба за борба с измамите. Борисов напомни, че разглеждането на досието по тази тема започна именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Според премиера Борисов е много важно да бъде финализирана работата по изменението на Регламент 883/2013, който касае именно разследванията, провеждани от ОЛАФ.

 

 

 

Коментари

Новини Варна