Европарламентът разпитва Фон дер Лайен за поста шеф на ЕК
В момента председател на Европейската комисия е Жан-Клод Юнкер
Публикувана: 10 Jul 2019 | 16:36

Групите в Европейския парламент разпитват германския кандидат за председател на Европейската комисия преди ключовото гласуване през следващата седмица, информира АП.

 

Урсула фон дер Лайен, министър на отбраната на Германия, е изненадващият кандидат, който евролидерите издигнаха за поста шеф на Европейската комисия.

 

Депутатите искаха един от водещите кандидати на групите да бъде председател на Европейската комисия, но инициативата беше блокирана след натиск от Франция, Италия и няколко държави от Централна Европа.

 

В момента председател на Европейската комисия е Жан-Клод Юнкер. Като Юнкер Фон дер Лайен е от Европейската народна партия.

 

Към момента Лайен има само подкрепата на Европейската народна партия. Либералите, Зелените и социалистите все още не са взели решение.

 

Припомняме, след тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър Урсула фон дер Лайен. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

 

Италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа.

 

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.

 

 

News.bg

 

 

 

Коментари ( 0 )