IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
10:49 | 10 юли 2019
Обновен: 18:24 | 11 април 2024

ГЕРБ срещу БСП и Манолова за машинното гласуване

Не сме забравили една история с едни Костинбродски афери, каза каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков

По материала работи: Слав Велев
ГЕРБ срещу БСП и Манолова за машинното гласуване

 

Не сме забравили една история с едни Костинбродски афери с едни двойни дъна, за които точно госпожа Мая Манолова обясняваше, с едни бюлетини, които се разнасяли, което се оказа един голям фалш. Ако някой в нашата демократична история, се е опитал да влияе на изборния процес, то това е била тя. Това каза пред bTV депутатът от ГЕРБ Александър Ненков по повод вчерашнотоно изказване на националния омбудсман, че с предложението си за отмняна на машинното гласуване, управляващите отнемат права на граждани.

 

Въпреки това, Ненков призна, че машинното гласуване има своите предимства, но ГЕРБ нямало да рискува адекватното провеждане на вота.

 

 

На въпрос защо тогава имаше машинно гласуване на вече изминалите европейски избори, депутатът отговори, че "това беше тест, прости избори са това, затова сега е нормално да направим извода може ли и на следващите избори да се ползват."

 

 

По думите му, местните избори са много сложни за осъществяване и не можело да се рискува.

 

 

В студиото беше и представителят на БСП Крум Зарков. Социалистите вече се обявиха против отмяната на машинното гласуване.

 

"Започва да става изключително притеснително, обезкуражащо и притеснително това - едно напред и две назад. Всички проблеми в гласуването идват и от това, че нормативната уредба се променя преди всеки избор. Това пречи на елементарната подготовка", категоричен беше той и добави, че Изборният кодекс не трябва да се пипа поне една година преди избори.

 

Според Зарков машините пречат на някои от най-отвратителните феномени в българските избори като не позволяват недействителни бюлетини.

 

По думите му вина за провала на този вид гласуване на предните избори имат секционните комисии, които не са били добре обучени, целият процес започнал чак на финала на кампанията, а разяснителното клипче как хората да гласуват на машина било пуснато едва два дни преди изборите.

 

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна