IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
10:14 | 10 юли 2019
Обновен: 11:46 | 13 април 2024

Скопие: Честваме Св.св. Кирил и Методий заедно с България

Македония иска резултати и за Гоце Делчев до края на годината

По материала работи: Слав Велев
Скопие: Честваме Св.св. Кирил и Методий заедно с България

България и Северна Македония ще честват заедно Св. св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил като личности от общата история на двете държави. Това става ясно от решение на македонското правителство, за което съобщават македонските медии.

 

На заседание на кабинета е била приета информация за първата среща на междуправителствената комисия, на която двете страни са обсъдили годишния доклад на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси и съдържащите се в него предложения до двете правителства, като е било прието следното:

 

„Приети са предложенията за съвместно честване на следните личности от нашата обща история: Св.св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил. Двете страни са съгласни да промотират договореното и във възможно най-кратък срок да съгласуват датите и общите чествания. При всяко официално честване на тези личности е необходимо ясно да се отбелязва историческата истина за нашата обща история“, съобщи македонското правителство.

 

Приети са и общите принципи и забележки по съдържанието на учебниците за 5 клас в България и за 6 клас в Северна Македония /Праистория и Антична история/.

 

В съобщението на кабинета в Скопие се отбелязва, че съвместната експертна комисия решително трябва да забърза дейността си по значими теми от нашата обща история /Гоце Делчев, Илинденското въстание и други/, като стремежът да е да се постигнат реални резултати до края на 2019 г.

 

/Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна