IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
14:50 | 13 юли 2019
Обновен: 22:32 | 28 март 2024

Възможно ли е Урсула фон дер Лайен да не поеме ЕК?

Зинаида Златанова: Изборът за поста започна конфликтно

По материала работи: Слав Велев
Възможно ли е Урсула фон дер Лайен да не поеме ЕК?

 „Избирането на председател на ЕК започна доста конфликтно“, каза в предаването „Брюксел 1“ Зинаида Златанова, бивш представител на ЕК в България и бивш вицепремиер.

 

Очаква се във вторник да се гласува кандидатурата на Урсула фон дер Лайен. Възможно ли е обаче да не бъде избрана? Какво следва от всичко това – нова процедура, нови кандидатури, нови преговори между лидерите в ЕС и политическите групи?

 

„Всичко е възможно, когато имаме вот. Разбира се, нито една възможност не е изключена, но нека да отбележим и нещо друго. Тя беше силно подкрепена от държавните и правителствените ръководители от Европейския съвет. Това беше кандидатурата, в която съветът се обедини, след като пропадна тази на господин Тимерманс“, коментира Зинаида Златанова. Според нея, много от държавните и правителствени представители, които заседават в Европейския съвет, са и партийни началници на голяма част от депутатите, които седят в ЕП“. Тя даде пример: „както е и в нашия случай – Бойко Борисов е премиер и в същото време е председател на управляващата партия. Не може да няма и определено влияние от тази гледна точка върху някои членове на ЕП по линия на партийната дисциплина. Ще бъде интересно и предстои да видим“, уточни Зинаида Златанова.

 

Какво следва, ако се стигне до ситуация, в която не бъде избрана тази кандидатура?

 

„Европейският съвет има тридесет дни да предложи друга на Европейския парламент и всичко тръгва отначало. Ще се загуби доста ценно време в този казус“, заяви Зинаида Златанова, бивш представител на ЕК в България.

 

http://Dnes.bgDnes.bg

 

Коментари

Новини Варна