IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Политика
16:36 | 18 юли 2019
Обновен: 18:58 | 28 март 2024

Случилото се с мен е опит за саморазправа, убеден е Борислав Гуцанов

Цел на левицата трябва да е спечелването на местните избори, а не вътрешни борби, категоричен е лидерът на БСП – Варна

По материала работи: Борис Проданов
Димитър Чутурков, Борислав Гуцанов (от ляво на дясно) и Милена Георгиева.

Председателят на Градския съвет на БСП – Варна, и общински съветник Борислав Гуцанов говори пред журналисти, след като в понеделник лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви „снемане на политическото доверие от градския председател на партията“ в морската столица. Тогава като негов временен заместник беше представен общинският съветник Христо Боев. 

 

„Случващото се с мен прилича на опит за саморазправа с човек, който не съгласен с всички виждания на ръководството – категоричен е Борислав Гуцанов. – БСП е единствената политическа партия в България през последните 25 г., която стриктно спазва устава си и всички разпоредби. От тоталитарна партия се превърнахме в силно демократична структура. Но пак се проявиха симтоми, а станалото във Варна премина всички граници. Не може по такъв начин да се погазва уставът на БСП. Не може да не се проведат предварително разговори с организацията. Вместо това се спуска решение до Изпълнителното бюро от председателя на Националния съвет Корнелия Нинова. И пред медиите да се заявява, че това е решение на Изпълнителното бюро, при положение, че то няма тези правомощия. Изпълнителното бюро не може да освобождава и да наказва. Тази мярка – „сваляне на политическото доверие“ дори я няма в устава. Единственият орган, който може да го направи, това е градската конференция. Такава ще има през септември. Не съм се женил за този пост, няма да го държа с цената на всичко.“

 

Лидерът на левицата в морската столица добави, че за него най-важното е БСП, да направи добър резултат на предстоящите местни избори и да ги спечели.

 

„Във Варна стана пробивът през 1999 г. Оттук се обърнаха тенденциите в България. Голяма част от това ръководство и аз прокарахме тази линия. Защо не се концентрираме върху това. Резултатът от изборите трябва да е цел на ръководствата, а не други неща“, риторично попита той.

 

Борислав Гуцанов изтъкна, че иска да защити името си.

 

„В тази партия съм от 32 г. Започнал съм от най-ниското стъпало като обикновен член на тогавашната БКП (като курсант в Морското училище), преминавайки през всички стъпала – член на Градски съвет, председател на Градския съвет, член на Националния съвет, два мандата член на Изпълнителното бюро на Националния съвет, народен представител, два мандата председател на Общинския съвет… Колцина в партията имат такъв стаж?! Няма да допусна да петнят името на семейството ми. Не го направих преди 9 г., когато бях спрян за кмет на Варна, няма да го допусна и сега!“, посочи Борислав Гуцанов.

 

Градският съвет продължава да работи и ако ще се правят промени, това ще стане на конференцията през септември.

 

Подкрепа за Борислав Гуцанов декларираха още лидерът на групата на БСП в ОбС – Варна, Милена Георгиева, зам.-председателят на градската структура Димитър Чутурков и зам.- председателят на младежкото движение Николай Гочев.

 

Именно Димитър Чутурков посочи, че цитираният от Корнелия Нинова чл. 35 от Устава не дава формулировка, която да позволява да се снема политическото доверие. Такава съществува, но като партийно наказание.

 

Борислав Гуцанов допълни, че ако действително обявеното от Корнелия Нинова стане, ще бъде прецедент и заплашва всички лидери по места на левицата. А най-странното е, че отговорност му се търси за слаби резултати, които са от преди 4 г., когато се състоя последният местен вот. Тогава той поема местната структура и БСП показва все по-високи показатели в изминалите избори. Още повече, че през 2015 г. левицата не печели нито един областен град.

 

Милена Георгиева посочи, че не е имала среща с Корнелия Нинова. Не приема обаче обвиненията, че БСП във Варна гласува заедно с ГЕРБ. Случвало се е левицата да подкрепя политики на управляващите на местно ниво, но това е било във важни решения, част от които дори са били взаимствани от платформата на БСП.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Корнелия Нинова отстрани Борислав Гуцанов като председател на БСП - Варна

Коментари

Новини Варна