ЕС е разпределил близо €6 млрд. за бежанците в Турция
2,3 милиарда евро вече са платени за издръжката на 4 млн. мигранти
Публикувана: 19 Jul 2019 | 20:22

Европейската комисия съобщи, че е набрала още 1,41 милиарда евро по споразумението с Турция за подпомагане на бежанците в страната. С това парите по сделката, с която Анкара се съгласи да спира напиращите към Европа мигранти, достигнаха 5,6 милиарда от обещаните 6 милиарда евро.

 

От тези пари от 2016 г. за здравно и образователно обслужване, за наемане на жилища и пари за храна са разплатени  €2,35 милиарда, за други €3,45 милиарда са сключени договори. За първите три месеца на 2019 г. ЕС е платил 125 млн от разплатените проекти, съобщи Европейската комисия днес.

 

С новите 1,4 млрд евро, които са от европейския бюджет и от вноски на членките на ЕС, ще се финансират проекти, свързани със здравното обслужване, пари за ежедневна издръжка и за изграждане на жилища и училища за бежанците, както и подпомагане на турските общини, в които има големи струпвания на бежанци.

 

Те са част от втория транш на помощта, след като през 2015 г. ЕС сключи споразумение с Турция на два пъти за по 3 милиарда евро срещу затягане на граничния контрол и връщане на достигналите до гръцките острови в Егейско море бежанци.

 

С европейските пари се изпълняват около 85 проекта за бежанците, които според турските власти надвишават 4 милиона души. 3,6 милиона от тях са от Сирия. Според Европейската комисия това е най-голямото струпване на бежанци в света.

 

Половината от парите отиват за финансови помощи, които бежанците получават за издръжка, 30% се харчат за образование и 15% за здраве.

 

С помощта от ЕС в Турция вече са построени 179 училища за бежанците, наети са 4500 турски учители, които да ги обучават. 67 500 деца ходят на училище с автобус, а 60 000 души учат в турските университети на европейска издръжка.

 

Изградени са 184 здравни центрове и поликлиники, в които са обслужени 6,5 милиона паценти и са ваксинирани 650 000 деца, съобщава Еврокомисията. 1,6 милиона души получават финансова помощ, за да си купуват храна, лекарства и други необходими стоки.

 

Европейската комисия осигурява 2/3 от парите чрез европейския бюджет, а останалите се събират пропорционално от вноски на страните членки.

 

Dnes.bg

 

Коментари ( 0 )