IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Политика
19:37 | 19 юли 2019
Обновен: 07:28 | 15 април 2024

Меркел няма намерение да се отказва – ще издържи до 2021 г.

"Добре съм", за пореден път заяви канцлерката

По материала работи: Слав Велев
Меркел няма намерение да се отказва – ще издържи до 2021 г.

Кога да продължа в тази роля. Като личност имам силен личен интерес за своето здраве и както съм казала, 2021 година е край на моята политическа дейност", заяви германската канцлерка Ангела Меркел, като напълно разсея съмненията, че ще предаде властта на своята наследничка Крамп-Каренбауер по-рано.

 

С усмивка тя заяви, че се надява, че след политиката "ще има друг живот". На въпрос как се чувства Меркел отговори: "Добре".

 

Канцлерката претърпя три пристъпа на тремор, които породиха съмнения, че може би нещо не е наред със здравето й. Меркел продължава да отрича, но вече два пъти слуша химна на Германия седнала по време на събития.

 

По темата за Brexit, тя отбеляза, че Великобритания ще остане партньор, дори и да не бъде член на Европейския съюз. Според германския канцлер сътрудничеството със следващия британски премиер ще зависи от подхода му към Европейската комисия относно Брекзита.

 

Меркел окачестви като "много, много солидно" сътрудничеството си с временните лидери на коалиционните партньори от Германската социалдемократическа партия, съобщи Ройтерс.

 

На пресконференцията Меркел нарече "добро решение за Европа" избирането на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, допълни ТАСС. Канцлерът изрази задоволство, че неин сънародник, в случая сънародничка, отново застава на този висок пост.

 

Тя изрази увереност, че Анегрет Крамп-Каренбауер ще бъде "добър министър на отбраната" на Германия, на мястото на досегашния титуляр Фон дер Лайен.

 

Ангела Меркел заяви, че не съжалява, че вече не е председател на Християндемократическия съюз (ХДС), след като през декември бе заместена от Крамп-Каренбауер. По повод спадналия рейтинг на германските консерватори, тя прогнозира, че ако ХДС продължи спокойно да реализира набелязаните планове, популярността на партията ще бъде възстановена.

 

Канцлерът засегна и темата за връзките между Русия и популистки партии в ЕС.

 

"Постоянно наблюдавахме как десноориентирани партии, популистки партии, получаваха от Русия много силна подкрепа в една или друга форма", каза тя и подчерта, че това е "повод за безпокойство". По въпроса за разследването на миланската прокуратура за предполагаемо финансиране с руски пари на управляващата в Италия крайнодясна партия "Лига", Меркел отбеляза, че италианските власти трябва да изяснят всички обстоятелства около скандала, предизвикан от публикации в медии, предаде ТАСС.

 

/Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна