Рамуш Харадинай подаде оставка като премиер на Косово
Той е получил призовка да се яви като заподозрян пред Трибунала в Хага
Публикувана: 19 Jul 2019 | 19:51

Косовският премиер Рамуш Харадинай съобщи, че се оттегля от поста си и насрочи извънредни избори, след като получил призовка да се яви като заподозрян пред Трибунала в Хага, съобщава Investor.bg.

 

"Оттеглям се безвъзвратно от позицията премиер на Република Косово", написа Харадинай във Facebook.

 

"Причината за това решение е призовка, която получих от Специализираната камара като заподозрян", уточни Харадинай, цитиран от Ройтерс. Специализираната камара беше създадена през 2015 г., за да съди бившите членове на Армията за освобождение на Косово (АОК) за предполагаеми жестокости във войната, която доведе до независимост от Сърбия, припомня агенцията.

 

Харадинай съобщи, че президентът на Косово трябва да започне разговори с политическите партии, за да се определи дата за предсрочните избори. Харадинай е премиер от 2017 г., а преди това беше лидер на АОК, която се бореше за независимост от Сърбия.

 

Миналия ноември той наложи мито от 100% върху сръбски вносни стоки, след като съседната на Косово страна блокира присъединяването му към най-голямата международна полицейска организация Интерпол и обеща да отмени митата, едва когато Сърбия признае независимостта на Косово. Оставката му може да открие път за излизане от безизходицата, отбелязва Bloomberg.

 

Dnes.bg

 

Коментари ( 0 )