Джонсън спечели: От утре е новият премиер на Великобритания
Той събра близо 50 000 гласа повече от Джереми Хънт
Публикувана: 23 Jul 2019 | 14:36

 

 

Бившият външен министър и кмет на Лондон Борис Джонсън беше избран преди малко за нов лидер на консерваторите във Великобритания, което го прави и следващия премиер на страната, съобщава "Гардиън".

 

Джонсън ще замени Тереза Мей на поста министър-председател и ще поеме управлението на страната в следващите критични за Brexit месеци. За него са гласували 92 153 от членовете на торите, а за настоящия външен министър Джереми Хънт близо 50 000 души по-малко - 46 656. В процентно съотношение, Джонсън получава 66% от вота.

 

Той обаче няма да встъпи в длъжност официално до сряда следобед. Тереза ​​Мей ще се сблъска с последни въпроси в Камарата на общините в последния си ден като министър-председател, преди да подаде оставка пред кралицата.

 

Тогава самият Джонсън ще отиде в Бъкингамския дворец, за да бъде потвърдено назначението му - преди да бъде изпроводен до Даунинг стрийт, за да изнесе реч пред черната врата на №10.

 

Борис Джонсън беше един от най-големите застъпници на излизането на Великобритания от Европейският съюз и дори беше външен министър на страната в началото на процеса по излизане. По-късно той подаде оставка и влезе в конфронтация с Тереза Мей.

 

Джонсън е категоричен, че ще осъществи Брекзит до 31 октомври със или без сделка.

 

Dnes.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари ( 0 )