Президентът Радев наложи вето върху сделката за F-16
Липсата на национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора са сред мотивите на президента
Публикувана: 23 Jul 2019 | 15:07

 

 

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международния договор за придобирането на групата от 8 самолета F-16 Block 70 от страната ни, съобщават от прессекретариата на "Дондуков" 2.

 

Основният мотив, който президентът изтъква за решението си да върне за ново обсъждане на депутатите решението е чисто процедурен.

 

Държавният глава припомня, че Конституционният съд отдавна е подчертал неразривната връзка между ратификационния закон и международния договор – предмет на ратификацията, която ги прави един цялостен акт.

 

В същото време законът за ратифициране на договора за закупуване на самолетите, вместо да измине целият път - приемане на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание, бил приет "по бързата писта".

 

"Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. Не е допустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата „по изключение“, пише в мотивите на Румен Радев.

 

Той изтъква, че обвързването на страната ни с такова дългогишно задължение, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, било "изключително тревожно", пише Dnes.bg.

 

Той е категоричен, че на България й трябва самолет с многфункционални способности, който се постига само с пълен боен пакет въоръжение, оборудване и последващо обучение.

 

"На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура", пише още в мотивите за ветото.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари ( 0 )