IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
14:14 | 23 юли 2019
Обновен: 05:39 | 3 февруари 2024

Заев се поправи: Не македонците, а Груевски крал чужда история

ВМРО-ДПМНЕ лъжело цяло десетилетие, смята премиерът

По материала работи: Слав Велев
Заев се поправи: Не македонците, а Груевски крал чужда история

 

 

Не македонците присвояваха чужда история, а само бившият премиер Никола Груевски и неговия политически елит и послушници квазиексперти, които тръгнаха в медийна офанзива, за да оправдаят инженеринга на идентичността. Това написа македонският премиер Зоран Заев във Facebook след бурните реакции в страната спрямо интервюто му за гръцката телевизия "Алфа", предава Агенция Фокус.

 

В него Заев признава, че македонците са присвоявали световна, балканска и чужда история, без да си дават сметка как това може да влияе на техните съседи и по този начин са се скарали с всички.

 

В статуса си министър-председателят казва, че той от дълго време е говорил за злоупотребата с историята с политически цели, а именно това е направил и пред гръцката телевизия "Алфа", на която е отговарял за вредните политики на националсоциализъм и антиквизация в миналото.

 

"Не може да бъда клеймен за нещо, което не аз, а Груевски и неговата идеологическа машина го правиха в продължение на 10-11 години", подчертава Заев и добави, че пропагандата на бившия премиер е провела инженеринг на идентичността, за да се насадят неща, които не са природна, нито същинска част от македонският национален корен.

 

"Проведоха масивна и масова културоложка операция, наречена антиквизация, с което ни скараха с всичките ни съседи. Те успяха да ни държат в изолация цяло десетилетие. И докато те управляваха и насърчаваха дебатите, за това кои сме и какви сме, ни изхвърлиха в изолация и хвърлиха нашите приоритети - ЕС и НАТО - в тъмните мазета. Те блокираха целия процес", коментира Заев.

 

По думите му, докато са заблуждавали македонците с фалшивата история, ВМРО-ДПМНЕ са извършили грабежи и политически престъпления, за които в момента са на съд.

 

"Нашата страна и нашият народ се справиха с антиквизацията и аз продължа да говоря публично за неоходимостта от мир и сътрудничество на Балканите, но и за моментите от общата история, които обединяват и свързват народите", завърши Заев.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна