IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
16:44 | 12 август 2019
Обновен: 10:03 | 15 април 2024

Борисов: Водим политика, гарантираща енергийната сигурност

Премиерът разговаря с Медведев за взаимноизгодното сътрудничество

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: МС

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев, като енергийната тема беше сред акцентите в разговора им. Срещата се състоя в рамките на Първия каспийски икономически форум, провеждащ в Туркменистан, съобщи правителствената пресслужба.


Борисов отбеляза, че България води политика, която е насочена към гарантирането на енергийната сигурност както за страната ни, така и за ЕС.


Българският министър-председател подчерта, че диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС и добави, че България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни. Премиерът Борисов обърна специално внимание на сериозната работа на българското правителство във връзка с осъществяването на проекта за газоразпределителния център "Балкан".


На срещата беше обсъдена също възможността за реализация на проекта АЕЦ "Белене" при поставените от българската страна условия. Според премиера Борисов в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ "Белене" може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона.


Във връзка със сътрудничеството в областта на транспорта министър-председателят Борисов посочи интереса на страната ни да бъде обсъдена възможността за развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи.


Премиерът Борисов изтъкна интереса на страната ни с Руската федерация да водим равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог, при който се ръководим от своите национални интереси и същевременно се придържаме към общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО.


Министър-председателят Борисов акцентира върху желанието ни да продължим да развиваме сътрудничеството с Русия по приоритетните за България въпроси в икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката и културата, социалната политика. 


Българският премиер изтъкна значението на диалога на най-високо ниво и изрази удовлетворение, че след официалната визита на Медведев в България през месец март сега продължава разговорът относно възможностите за прагматично и взаимноизгодно сътрудничество.


Четете още: Борисов разговаря с вицепрезидента на Иран

Коментари

Новини Варна