IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Политика
18:09 | 10 септември 2019
Обновен: 02:14 | 10 март 2024

Мария Габриел: Новият ми ресор в ЕК е признание за България

По материала работи: Слав Велев
Мария Габриел: Новият ми ресор в ЕК е признание за България

Новият ми ресор в ЕК „Иновации и младеж“ е признание за България. Това каза българският еврокомисар Мария Габриел в изявление пред журналисти пред сградата на Европейската комисия в Брюксел, предаде Агенция „Фокус“.

 

Габриел поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта най-после да бъдат обединени под една шапка основни елементи на така наречения „златен триъгълник“: наука, бизнес и образование.

 

„Много голяма и смела амбиция е високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора. Това е признание за България. За мен беше важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които сме успели да свършим по време на изминалия мандат в Сектор „Цифровизация“. Напомням, че суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове, всичко свързано с киберсигурността се финансира от програмата „Хоризонт 2020“. Нейният наследник ще бъде и тя ще бъде под мое ръководство“, добави още тя.

 

Габриел обясни още, че ще отговаря изцяло за финансирането и новия начин, по който ще функционира програмата „Европа“.

 

„Бюджетът е 100 милиарда евро. Това е третото перо в европейския бюджет след „Земеделие“ и „Кохезионна политика“. И ще отговарям изцяло за новия план за действие за цифрова грамотност“, добави още българският еврокомисар.

 

„Ако Европа иска да се върне на цифровата карта, това минава през иновации и образование“, каза още Габриел и допълни, че само с иновации можем наистина да се борим за лидерство в областта.

 

„Това ще е сред моите приоритети: да прилагаме европейски решения за днешните предизвикателства, европейски продукти и услуги“, обясни тя.

 

От думите ѝ стана ясно, че в областта на образованието проблем остава изтичането на мозъци фокусира вниманието върху европейски програми, свързани с младите: „Имаме амбицията да увеличим тройно като бюджет програмата „Еразъм“. Тя сега е 15 милиарда, а за следващия програмен период е планирано да бъде 45 милиарда“, каза Габриел.

 

„Искам Централна и Източна Европа да имат достойно място в Програма „Европа“, посочи българският еврокомисар.

 

Габриел добави, че днес наблюдаваме географски дисбаланси, като акцентира на желанието ѝ нашите учени и нашият бизнес също да бъдат активно включени в новата европейска програма.

 

Тя обърна внимание и на учителите, като заяви, че ще им обърне специално внимание: „Искам те да имат това усещане за достойнство“, заяви Габриел, цитирана от dariknews.bg.

 

От думите ѝ стана ясно, че важни за нея ще бъдат практическите измерения на работата ѝ.

 

„Искам научните изследвания, иновациите и нещата, свързани с младите хора, да им носят практически умения така, че те да се реализират. Наука, бизнес и образование с практическа насоченост и с много повече умения, които да са адаптирани към цифровата ера и трансформация, която преживяваме“, обясни Габриел.

 

 

Коментари

Новини Варна