IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
18:18 | 13 септември 2019
Обновен: 21:28 | 28 март 2024

Нетаняху "предизборно" в Русия, събира рускоезичните гласове

Москва обаче вече го "смъмри" за думите за долината на р. Йордан

По материала работи: Слав Велев
Бенямин Нетаняху и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Израелският премиер Бенямин Нетаняху посети Сочи в стремеж да си гарантира победа на предстоящите избори в еврейската държава, пише "Комерсант".

 

Гостът обсъди с руския лидер Владимир Путин и с министъра на отбраната Сергей Шойгу по-специално взаимодействието между двете страни в Сирия и политиката на Иран. Още в началото на срещата впрочем Путин отправи сигнал, че разбира: визитата на Нетаняху не е обикновена, а предизборна. Във вторник Израел произвежда предсрочни парламентарни избори и гласовете на рускоезичните избиратели няма да са излишни за сегашния премиер и неговата партия Ликуд, пояснява вестникът.

 

"Това е чисто електорално посещение за събиране на руските гласове, то изобщо няма връзка нито с външната политика, нито с проблемите на сигурността", заявява пред изданието Авигдор Либерман, лидер на "Наш дом Израел" - партия на рускоезичните евреи.

 

 

Визитата на Нетаняху в Русия според него едва ли ще увеличи подкрепата за премиера сред рускоезичните избиратели. "Никой в Израел няма да се хване на тая въдица: да тръгнеш дни преди изборите да се снимаш с Путин, щом едва предния ден руското Външно смъмри Нетаняху заради изявленията му за долината на река Йордан", казва Либерман.

 

Във вторник израелският премиер заяви, че смята при изборна победа "да разпростре суверенитета на Израел върху долината на Йордан и северната част от Мъртво море" - изявление, разкритикувано от Москва, арабските страни, ЕС и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, напомня "Комерсант", цитиран от БТА.

 

"Ако Израел започне нахлуване, ще има нещо по-страшно от интифада", извежда в заглавие "Известия" думи на палестинския посланик в Русия Абдел Хафиз Нофал.

 

Палестина отправи към Русия молба да повлияе върху Израел, за да не бъдат анексирани палестинските територии в северната част на Йорданската долина, посочва дипломатът.

 

Веднага след изявлението на Нетаняху палестинският президент Махмуд Абас заяви, че ако Израел наистина вземе такива мерки, Палестина ще спре да работи по всички съществуващи договорености с еврейската държава. На 10 септември Абас се обади на ред глави на европейски страни и международни организации, включително на Владимир Путин, а също и на арабски лидери, за да си гарантира подкрепата им.

 

"Арабските страни вече ни подкрепиха. На равнище външни министри те застанаха в единен фронт срещу израелския план. Саудитска Арабия свиква спешна среща на върха на външните министри от Организацията на ислямските държави", добавя посланик Нофал.

 

Ако Израел започне нахлуване, това ще е повод за военни действия и ще предизвика нова интифада или дори нещо по-лошо - нова религиозна война в Близкия изток, предупреждава палестинският дипломат.

 

Всички последни действия на Нетаняху общо взето се диктуват от стремеж да осигури изборна победа на партията си Ликуд. Изявлението му за долината на Йордан например не е нищо друго, освен опит да привлече избирателите от десницата, коментира "Известия" в друг материал.

 

Основна тема на преговорите с Путин в Сочи бе Иран. Преди визитата Нетаняху заяви, че "обща цел" за Русия и за Израел е "да бъдат изтеглени иранските войски от Сирия", се казва в статия от "Независимая газета".

 

Запазването на твърдия подход на международните играчи към иранския проблем е залог за политическото дълголетие на Нетаняху. Той се опитва да убеди партньорите си, че е безполезно да поддържат връзки с Иран - и постига успех, което отчасти му позволява да не изгуби политическия си капитал. Русия в тази ситуация е само един от предизборните инструменти за израелския премиер, пише всекидневникът.

 

"От една страна, за Москва Техеран е играч, с който тя сътрудничи в различни региони и благодарение на който може да изтъкне своята значимост и роля на премерено действащ миротворец, примерно в Персийския залив. От друга - труден партньор както в диалога за ядрената сигурност, така и в нормализирането на сирийската ситуация", разсъждава политологът Антон Мардасов.

 

Според него иранското влияние в Сирия, където Техеран се опира на местни военни, опълченци и бизнесмени, не съдейства за уреждане. "Дамаск (. . .) се мъчи да извлече полза от противоречията между Иран и Русия, често пъти съзнателно ги подчертава и се прикрива с тях в конфликтите сред вътрешните елити при разпределяне на ресурсите - казва експертът. - Същевременно тази игра може да бъда полезна за Русия - в зависимост дали ще бъдат изтласкани встрани проиранските фигури в борбата сред елитите в Сирия. Това повлиява нещата около финансирането на опълченците. Има полза и ако се активират предпазливо в Сирия регионални играчи, например Емирствата."

 

Интересът на Русия е да получи възможност публично да се представи като "модератор на конфликта, един вид посредник между Израел и ливанската Хизбула" и това да наложи извода, че расте ролята на "руснаците" в региона. Но е ясно, че руската карта често се разиграва в една популистка игра, а всъщност нещата се определят от други играчи, заключава аналитикът.

 

http://Dnes.bgDnes.bg

 

Коментари

Новини Варна