IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
13:43 | 17 септември 2019
Обновен: 13:41 | 2 март 2024

Емил Радев: ЕС трябва да продължи съвместната работа с Турция, за да избегне нова мигрантска криза

По материала работи: Пламен Янков
Емил Радев: ЕС трябва да продължи съвместната работа с Турция, за да избегне нова мигрантска криза

Европейският съюз трябва да продължи да си сътрудничи с Турция, а споразумението във връзка с миграцията, основано на взаимно доверие и ясно поети ангажименти - да се изпълнява. Само чрез съвместни действия има шанс да бъде предотвратена нова криза на Балканите. Тази позиция българският евродепутат от ЕНП и зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Емил Радев изрази в обръщението си към еврокомисар Димитрис Аврамопулос, отговарящ за миграцията. Темата бе дискутирана в рамките на последната размяна на мнения с комисаря, чийто мандат като част от Комисията Юнкер изтича само след месец.

 


 

Радев благодари на комисаря за изключително доброто и конструктивно сътрудничество през изминалите пет години, но не пропусна да изрази своите притеснения във връзка с миграцията. „Последиците от мигрантската криза от 2015 г. все още се усещат, а на прага ни вече се задава нова потенциална криза. За да я избегнем, има ли мерки, които не са били приложими през 2015 г., но Европа би могла да въведе сега?”, попита българският евродепутат. Той поиска и информация относно реалната ситуация към момента на гръцкия остров Лесбос, за който има данни, че през последната седмица на август са пристигнали над 600 души от Турция.


„През изминалите дни президентът Ердоган отново заплаши, че ще „отвори вратите”, така че минаващите през турска територия мигранти да отидат „където си поискат”, ако Европа не осигури повече финансиране за Турция”, припомни Радев в своето изказване към комисаря. Според българския представител в Европейския парламент подобни изявления са изключително притеснителни и то не само защото България дели обща граница с Турция. 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна