IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
15:38 | 21 септември 2019
Обновен: 07:43 | 27 февруари 2024

Преди Brexit: България е готова с консулски бюра в Северна Ирландия и Шотландия

70 600 българи са придобили статут по уседналост, сочат данни на МВнР

По материала работи: Пламен Янков
Преди Brexit: България е готова с консулски бюра в Северна Ирландия и Шотландия

Като част от стъпките, които българското правителство е набелязало за работа по Brexit, имаме готовност да разкрием нови консулски бюра в Северна Ирландия и Шотландия, за да засилим още повече капацитета и комуникацията ни с българските граждани, каза заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев на брифинг в МВнР, цитиран от БТА и Investor.bg.
 

И по двата сценария за Brexit има предвидено увеличение на капацитета на консулската ни служба в Обединеното кралство. Там вече има разширен такъв, допълнителни консулски служители, сътрудници. Всички гишета на българското посолство работят и дори в момента, ако се направи онлайн справка, ако се видят снимки, които само преди няколко часа поискахме от нашите колеги в Лондон, ще се види, че натовареността в консулската служба е минимална, посочи Георгиев.
 

Цитирайки данни от британското вътрешно ведомство, Георгиев посочи, че по последна информация 70 600 са сънародниците ни, които вече са добили статут по уседналост. Георгиев коментира, че що се отнася до Brexit България е може би държавата първенец по отношение на информацията, която е предоставила на гражданите си, и едновременно с това по начина, по който българите в Обединеното кралство са употребили тази информация. Това число ни нарежда на първо място с 61 процента по съотношение на брой граждани на диаспората и съответно брой на регистриралите се от тях. Едва 20 са получилите отказ за регистрация за уседналост. Сред всички държави на ЕС по брой регистрирали се и получили статут на уседналост граждани сме шести, посочи Георгиев. Тези 70 600 души са част от 116 000 сънародници в Обединеното кралство.
 

Георг Георгиев напомни, че напълно публично в началото на тази година са били приети два плана за действие - за реакция на българските институции при излизане на Великобритания от ЕС със сделка, а другият - при излизане без сделка. Във всеки от разработените и приети от правителството планове се разглежда как институциите във всеки от ресорите ще адресират съответните проблеми и предизвикателства и при двата възможни сценария.
 

Съвместно със социалното ведомство до момента са организирани 30 изнесени срещи, с които сънародниците ни във Великобритания да бъдат информирани по какъв начин се променят правилата, до края на годината са предвидени още 15 такива срещи. Не сме се концентрирали само в големите градове като столицата Лондон, но също така в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, посочи Георг Георгиев.
 

В отговор на въпрос той информира, че ако се стигне до Brexit със сделка, българите ще имат право да се регистрират до 30 юни 2021 година. Ако е без сделка, датата се променя на 31 декември 2020 година. Българите, пристигнали след Brexit но преди януари 2021 г., ще могат да кандидатстват за право да останат да работят и учат в страната до три години, след което ще трябва да кандидатстват по бъдещата миграционна система, която все още не е определена. Призивът ни към българите е най-бързо да се информират за начините, по които се прави регистрацията, за да добият своя статут за уседналост, посочи Георгиев.
 

Той коментира, че по темата се работи в последните две години, откакто е ясно по какъв начин се развиват действията по излизане на Обединеното кралство от ЕС. Това не е нещо, за което сме се сетили сега или вчера, макар че очевидно има хора, които две години по-късно разбраха, че Brexit е факт, че по Brexit се случват някакви неща. Но искам да ги успокоя - и колегите от социалистическата партия, и изобщо спекулиращите с темата, че наистина от момента, в който сме разбрали за това по какъв начин ще се развиват събитията с Brexit, работим, коментира заместник-министърът на външните работи.
 

Изключително се надяваме мъдростта и политическата далновидност да надделеят и да не се стигне до Brexit без сделка, заяви още в отговор на въпрос Георгиев.


Четете още: Доналд Тръмп ще дава показания по дело за нападение на протест от 2015 г.

Коментари

Новини Варна