IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
14:58 | 21 септември 2019
Обновен: 17:57 | 16 февруари 2024

Защо ЕС остава политическо джудже на глобалната сцена?

Според Киряков разделението в Европа по отношение по оста север-юг ще остане валидно

По материала работи: Пламен Янков
Защо ЕС остава политическо джудже на глобалната сцена?

Европейският съюз (ЕС) няма единни централизирани механизми, които да му позволяват да бъде световен политически играч. Проблемите, които се създават отвътре, дават предимство на държави като САЩ и Китай да играят особена игра с Европа. Това каза Георги Киряков, политолог, в предаването „Светът е бизнес“  на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.
 

„ЕС е икономически гигант, но е политическо джудже. Това няма да бъде решено заради невъзможността му да изгради институционална архитектура, с която да има единодействие по основни теми“.
 

Киряков коментира подводните камъни пред новата Европейска комисия.
 

„Мигрантската криза в Европа продължава да съществува на приливи и отливи. Много важен проблем са икономическите и финансови взаимоотношения в рамките на ЕС, най-вече неяснотите относно локомотива на европейската икономика Германия“.
 

Той се спря и на спора за дела от брутния вътрешен продукт, които страните членки на блока трябва да отделят за следващата многогодишна финансова рамка, както и Brexit, който значително ще затрудни бюджета на блока.
 

„Никой обаче не говори за решение от типа на съкращаване на европейската администрация“.
 

Според Киряков разделението в Европа по отношение по оста север-юг ще остане валидно, "докато има държави, които допринасят повече за европейския бюджет и такива, които получават повече, отколкото допринасят“.
 

Политологът изтъкна, че повдигането на на въпроса на национално ниво дава възможност на различни популистки формации да извличат дивиденти.
 

„Проблемът с възхода на националистическите партии все още не е решен в Европа. Те се подхранват именно от разделения по отношение на мигрантската или финансова криза, както и от тези по оста север-юг и периферия“.


Четете още: САЩ праща военни сили в Саудитска Арабия и ОАЕ

Коментари

Новини Варна