IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
15:38 | 2 октомври 2019
Обновен: 13:41 | 2 март 2024

Емил Радев към Дидие Рейндерс: Ще предложите ли общоевропейска стратегия за борба с корупцията?

Българският евродепутат зададе въпрос на номинирания за комисар

По материала работи: Борис Проданов
Емил Радев към Дидие Рейндерс: Ще предложите ли общоевропейска стратегия за борба с корупцията?

„Ако сте избран за комисар по правосъдието, ще предложите ли общоевропейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност, за да се справите ефективно с проблема на европейско ниво?“ Този въпрос българският евродепутат Емил Радев, зам.-председател на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи, зададе на номинирания за комисар за върховенството на закона, правосъдие и защита на потребителите - Дидие Рейндерс, по време на провелото се изслушване в Европейския парламент.

 

Дидие Рейндерс отговори, че първият му приоритет ще бъде създаването и функционирането на европейската прокуратура. „Защото ако искаме да защитаваме финансовите интереси на Съюза, трябва да предприемем мерки, така че прокуратурата да започне да функционира през 2020 г.“, поясни кандидатът за еврокомисар по правосъдие. „Това, разбира се, не пречи да има по-добър обмен на информация между различните държави членки. Организираната престъпност е във все повече области“, допълни белгийският министър на външните работи, европейските въпроси и на отбраната.


Подобряването на достъпа на гражданите до правосъдие и съдебното сътрудничество беше друг акцент в изказването на Емил Радев, който също попита Дидие Рейндерс какви мерки възнамерява да предприеме относно тази ключова за европейските граждани тема. Според Емил Радев използването на новите технологии  и иновации от страна на правосъдните системи би улеснило търговията и инвестициите.

 

Според Рейндерс във всички страни има механизми за улесняване на достъпа до правосъдие, но трябва да се предвиди съфинансиране от ЕС, за да се подпомогне този процес, особено за най-уязвимите части от населението. Емил Радев припомни, че през 2017 г. ЕП поиска от ЕК да представи предложение за директива за определяне на общи минимални стандарти, приложими за граждански спорове с трансгранично отражение. Според българския евродепутат, който е докладчик на ЕП по темата, една такава законодателна инициатива би допринесла за изграждане на взаимно доверие между съдебните системи на държавите членки. Той попита Рейндерс дали възнамерява да направи такова предложение.

 

Дидие Рейндерс отговори, че ще предложи такава директива, но че ще трябва първо да се убедят държавите-членки в нейната необходимост.


След изслушването Емил Радев коментира, че ще продължи да настоява за създаване на общоевропейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност. „Следващата стъпка в тази насока ще е след два месеца, на предложеното от мен изслушване по този въпрос, което ще се проведе в комисията ЛИБЕ“. Очаква се участие да вземат ресорните комисари, председателите на Европол, Евроджъст, Европейската прокуратура, магистрати и неправителствени организации. 

 

Прочетете още: Емил Радев: Борбата с тероризма изисква по-добра свързаност на информационните системи в Европа

Коментари

Новини Варна