IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
10:29 | 8 октомври 2019
Обновен: 06:05 | 7 април 2024

Конгресът задължи Белия дом да предостави документите за забавената помощ на Украйна

Демократите посочват, че това е необходимо, за да се проследи последователността на събитията

По материала работи: Слав Велев
Конгресът задължи Белия дом да предостави документите за забавената помощ на Украйна

 

Демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес издадоха призовка за шефа на Пентагона Марк Еспър и временно оглавяващия бюджетния офис на Белия дом Ръсел Воут с искане те да предоставят документите, свързани със забавянето на военната помощ за Украйна.

 

Демократите посочват, че документите са необходими, за да се проследи последователността на събитията, както и причините, поради които Белият дом е забавил помощта.

 

Припомняме, в разговора между Тръмп и украинския президент Володомир Зеленски, който стана причина за процедурата по импийчмънт, държавният глава на САЩ настоява Украйна да разследва сина политическия му противник Джо Байдън. Искането е повторено 8 пъти в рамките на разговора. Публикувани впоследствие стенограми показаха, че започването на такова разследване е поставено като условие, за да бъде организирано посещение на Зеленски в Белия дом, което затвърди впечатлението, че Тръмп е оказал натиск върху своя колега, макар че двамата отричат това.

 

Породиха се и коментари, че забавянето на военната помощ също е акт на натиск, за да бъде започнато поисканото разследване. Припомняме, президентът на САЩ е наредил на шефа на администрацията си Мик Мълвейни да спре военната помощ за Киев около седмица преди разговора му със Зеленски, проведен на 25 юли.

 

Освен за Еспър и Воут в рамките на разследването са издадени призовки и за редица други длъжностни лица от администрацията на Тръмп.

 

Издадените призовки по разследването за импийчмънт са със задължителен характер. Отказът да бъдат изпълнени представлява възпрепятстване на правосъдието.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна