IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
15:13 | 11 октомври 2019
Обновен: 15:18 | 7 април 2024

Възможно е България да влезе в „чакалнята“ за еврозоната до юни догодина

Българските банки ще започнат да правят вноски в европейския фонд по преструктуриране, а не в националния

По материала работи: Слав Велев
Възможно е България да влезе в „чакалнята“ за еврозоната до юни догодина

 

България може да се присъедини към валутно - курсовия механизъм ERM II през първото или второто тримесечие на 2020 г., заяви ръководителят на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних.

 

Водещата институция в процеса е Европейската централна банка, а отговорът й се очакваше в средата на лятото или в началото на есента, съобщи БНР.

 

Кьоних е първият високопоставен европейски представител, който очертава новите срокове. Самата Кьоних следи процеса по присъединяването ни към т.нар. чакалня за еврозоната, тъй като заедно с него ще влезем в тясно сътрудничество в банковия съюз.

 

Това означава, че българските банки ще започнат да правят вноски в европейския фонд по преструктуриране, а не в националния. Именно този фонд е част от съвета, ръководен от Кьоних. „Трябва да видим на какъв етап е изпълнението на критериите, за да може Европейската централна банка да даде зелена светлина. Мисля че към момента очакването е в първото или второто тримесечие на следващата година, нека изчакаме, за да видим“.

 

След като България влезе в чакалнята за еврозоната и в тясно сътрудничество, ръководената от Елке Кьоних институция ще одобри плановете за преструктуриране на българските банки.

 

Съществуването на такива планове е задължителна процедура, смятана за буфер при евентуален негативен развой.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна