IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
13:15 | 13 октомври 2019
Обновен: 10:23 | 21 април 2024

Няма да инициираме санкции срещу Турция заради Сирия

В наш интерес било да сме в добри отношения със съседните си страни

По материала работи: Слав Велев
Няма да инициираме санкции срещу Турция заради Сирия

Кабинетът не е обсъждал позиция за евентуални санкции срещу Турция, стремим се да поддържаме добри отношения със съседите си. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка със ситуацията с турската операция и идеята за някакъв тип санкции срещу Турция в предаването "Неделя 150" по БНР."Правителството не е обсъждало позиция за евентуални санкции. Както каза и премиерът Борисов, ние се стремим да поддържаме добри отношения с всички наши съседи. Ние сме привърженици сме на това да се търси решение без санкции, защото те само ще усложнят нещата, ако се стигне дотам. Ние сме най-заинтересовани в края на краищата първите вълни, основните ще тръгнат към България и Гърция и от това ще пострадат много други държави. Каналите за нелегални мигранти от Италия през Гърция, Албания и България са добре известни на всички.

 

За нас най-добрия вариант е да се търси мирно разрешение на въпроса без да се за нас най-добрия вариант е да се търси мирно решение на въпроса без да се търси налагането на санкции, защото това ще предизвика отпушване като съответна мярка може би на това, което заплаши турският президент", обясни Каракачанов.Попитан дали страната ни ще си мълчи, Каракачанов отговори: "Кой ви е казал, че ще си мълчим. Няма да си мълчим. В края на краищата виждате, че често европейските страни реагират по-бавно и по-мудно и при една голяма бежанска вълна ние ще бъдем на топа на устата, както се казва".Според него не е в наш интерес страната ни да играе ролята на инициатор на санкции.Иначе той успокои, че ситуацията по границата е спокойна и има готовност да се реагира, но към момента няма такава необходимост.

 

"Турската операция в Сирия отново създава напрежение в Близкия Изток. Това е безспорен факт", каза Каракачанов."Към момента по границите ни, от които традиционно се появяват нелегални мигранти ситуацията е спокойна. Няма раздвижване. Въпреки всичко и "Гранична полиция" контролира ситуацията.Както казах преди няколко дена, има готовност при необходимост да се включи и подразделение на армията за подпомагане на "Гранична полиция", както беше във времената, когато имаше засилен натиск върху нашата граница. В момента всичко е спокойно, ситуацията се наблюдава както на територията на Гърция, така и на територията на съседна Турция“,каза Каракачанов.

 

Той увери, че няма движение на маси към българската граница."Нарушенията през последните няколко дни са единични. В петък имаше заловен един нелегален мигрант. Горе-долу това е ситуацията в момента. Специални мерки не са необходими", посочи още министърът.Той подчерта, че има готовност да се реагира, но към момента няма необходимост.

 

dnes.bg

С парен локомотив: Царският влак пътува от София до Кюстендил

Коментари

Новини Варна