IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
18:04 | 13 октомври 2019
Обновен: 09:53 | 15 април 2024

Путин смята: Тръмп не е виновен, че няма напредък между САЩ и Русия

Вътрешните проблеми не му позволяват, защити го руският президент

По материала работи: Слав Велев
Путин смята: Тръмп не е виновен, че няма напредък между САЩ и Русия

Москва не вини президента Доналд Тръмп за липсата на подобрение в американско-руските отношения, въпреки предизборното му обещание, каза руският президент Владимир Путин в интервю за арабскоезични телевизии, цитирано от Ройтерс.

 

"Знаем, че в предишната си предизборна кампания той се изказа в подкрепа на нормализиране (на отношенията между САЩ и Русия), но това за жалост още не се е случило. Ние обаче нямаме претенции, защото виждаме какво става във вътрешната политика на САЩ", каза Путин в интервюто за Ал Арабия, Скай нюз Арабия и арабскоезичния канал на РТ.

 

Вътрешнополитическият дневен ред не позволява на Тръмп да предприеме стъпки към драстично подобряване на двустранните отношения, каза Путин и добави, че Москва ще работи с всяко правителство на САЩ в степента, която иска Вашингтон.

 

 

Иранската ракетна програма трябва да се разглежда отделно от ядрената му програма, заяви Путин.

 

"Възможно е да се обсъжда иранската ракетна програма и трябва да го направим. Ракетната програма обаче е едно нещо, а ядрената програма е друго", каза той.

 

Путин заяви, че Иран трябва да се придържа "към буквата и духа" на ядреното споразумение от 2015 г. Той добави, че другите страни трябва да уважават интересите на Иран и че Русия ще създаде условия за подобряване на отношенията на Иран със съседните му арабски държави, предаде ТАСС.

 

Новата конституция на Сирия трябва да гарантира правата на всички етнически и религиозни групи, каза Путин. Той отбеляза, че сирийците реагират положително на разположените в страната руски войници и военна полиция и че повечето руски военни полицаи в Сирия са мюсюлмани от руския Северен Кавказ.

 

Путин изрази мнение, че е време да бъде възстановено членството на Сирия в Арабската лига, замразено през ноември 2011 г.

 

"Струва ми се, че е време Сирия да се върне в семейството на арабските народи, да се върне в Арабската лига", каза Путин и увери, че Русия ще помогне с всичко възможно за нормализиране на положението в Сирия.

 

Руското разузнаване не знае кой стои зад атаките над саудитски петролни инсталации на 14 септември, продължи президентът. "Още на следващия ден разговарях с ръководителите на външното ни разузнаване и на нашето министерство на отбраната. Не, не знаем. Няма сега да коментирам кой би трябвало да знае това, за да не обидя никого, но ние нямаме никаква достоверна информация по този въпрос", каза Путин и отбеляза, че иранският президент Хасан Рохани го е уверил, че Иран няма нищо общо с тези атаки, за които поеха отговорност йеменските бунтовници хуси.

 

Саудитска Арабия, САЩ, Франция, Великобритания и Германия обаче заявиха, че отговорност за атаките носи Иран.

 

Путин изрази задоволство от икономическите отношения на Русия със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, но добави, че има много перспективи за още по-добро сътрудничество.

 

http://Dnes.bgDnes.bg

 

Коментари

Новини Варна