IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
12:17 | 15 октомври 2019
Обновен: 15:15 | 17 април 2024

Борисов: Конфликтът в Сирия трябва да спре и да се реши с дипломация

Той бе категоричен, че не е подкрепял военната операция, а споразумението за мигрантите

По материала работи: Слав Велев
Борисов: Конфликтът в Сирия трябва да спре и да се реши с дипломация

 

Военната операция на Турция в Сирия трябва да спре и с дипломация трябва да се реши конфликтът. Това обобщи премиерът Бойко Борисов пред президенството след среща с президента, на която държавният глава бе запознат с разговорите в Съвета по сигурността.

 

Премиерът Борисов бе категоричен, че не е подкрепял военната операция на Турция, а споразумението за мигрантите, което по думите му се изпълнява на 100%.

 

Той посочи и че с ескалирането на напрежението рискът от хуманитарна криза е много голям, а това означава и нарастване на мигрантската вълна. Той напомни и че Турция и Европейския съюз имат супохътна и морска граница на въпрос дали трябва да се смекчи тона на Европа.

 

"Искам да се спазва споразумението с Турция и колегите, когато се изказват да знаят, че имаме и морска, и сухопътна граница с тях. Ако в България влязат 50-100-200 хиляди мигранти, аз не знам какво изобщо ще се случи със страната. И докато Турция спазва на 100% сопразумението с България и то работи перфектно, аз съм длъжен да отстоявам тази позиция за нашата сигурност. Много такива има демократи и анализатори, които говорят, но да отидат да видят какво става в Гърция. Там има острови, има къде да ги слагат. Ако влязат в Странджа няколко стотин хиляди, не искам да се ангажирам с резултата, така че към момента спазваме всички нормативни актове и участваме активно в правенето на политика и искаме конфлийктът да свърши незабавно", категоричен бе Бойко Борисов.

 

dariknews.bg

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна