IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
13:46 | 16 октомври 2019
Обновен: 10:53 | 16 март 2024

Секретен военен строеж тъне в забрава край Варна

Черноморската железница остава нереализирана до ден-днешен

По материала работи: Борис Проданов
Секретен военен строеж тъне в забрава край Варна

Руините на т.нар. „Обект А“ – секретно съоръжение, част от „Черноморската железница“ още могат да бъдат видени край Варна. Строежът започва през 50-те години на ХХ век. Целта е с жп линия да се свържат морската столица с Бургас.

 

Това не е самоцел на тогавашното тоталитарно правителство – транспортният възел е част от стратегическа железопътна магистрала, комуникираща от военния окръг на Одеса (в бившия СССР) с турско-българската граница. Релсите трябва да минават през с. Долно Езерово (Бургаско) и Долни чифлик, като част от трасето Старо Оряхово – Юнак. Плановете се продължението им да стигне Елхово и Хасково – важни в миналото центрове срещу нашествие от юг. Така съветски войски бързо ще дойдат на помощ при евентуално нападение от страна на Турция и НАТО.

 

Уви, всичко приключва в началото на 60-те години на миналия век. Строителството е спряно, съоръженията остават недовършени и могат да бъдат видени край Варна и до ден-днешен. Руините на дигите край селата Кошарица, Тънково и Каблешково са спомен от Студената война.

 

Разположените край Варна и Бургас модерни артилерийски батареи също са демобилизирани. Остава недоизкопан и тунел от 5 км в източната част на Стара планина.

Част от него може да стане туристическа атракция, но все още е част от секретен военен проект и затова се чака евентуално развитие в бъдещето.

 

Снимки Надежда и Божидар Чоторови/фейсбук група "Машина на времето"

 

Прочетете още: Варненски моряк създаде най-лютата българска чушка

Коментари

Новини Варна