IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
15:32 | 13 ноември 2019
Обновен: 08:30 | 24 февруари 2024

Урсула фон дер Лайен отстъпи пред социалистите в ЕП

Тя е приела да промени названието на отговорностите на бъдещия гръцки еврокомисар Маргаритис Схинас

По материала работи: Слав Велев
Урсула фон дер Лайен отстъпи пред социалистите в ЕП

Групата на социалистите в Европейския парламент съобщи, че са постигнати отстъпки по исканията за промяна на наименованието и разпределението на задачите в новата Европейска комисия.

 

Новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен е приела да промени названието на отговорностите на бъдещия гръцки еврокомисар Маргаритис Схинас. Той ще отговаря не за "защитата", а за "опазването" на европейския начин на живот.

 

Еврокомисарят от Люксембург Никола Шмит (Партия на европейските социалисти, ПЕС) ще получи разширени правомощия и ще отговаря не само за заетостта, а и за социалните права. Въвежда се незначителна промяна в наименованието на отговорностите на литовския еврокомисар за околната среда Виргиниюс Синкявичюс.

 

Италианският комисар Паоло Джентилони (ПЕС) ще получи правото да съгласува всички действия на останалите си колеги в ЕК по изпълнението на целите на ООН за развитие. За да бъде справедлив, икономическият преход трябва да бъде наблюдаван не само чрез ръста на макроикономическо равнище, а и с отчитането на личното благосъстояние и усилията за опазване на околната среда, пояснява председателят на групата на социалистите в ЕП Ираче Гарсия.

 

Говорител на Фон дер Лайен заяви, че винаги са възможни уточнения в отговорностите на еврокомисарите. Той добави, че Фон дер Лайен все още се надява новата комисия да успее да встъпи в длъжност на 1 декември. Фон дер Лайен е уверена, че след насрочените за утре изслушвания пред ЕП, новите кандидати за еврокомисари от Унгария, Румъния и Франция ще получат подкрепа. Досега няма отговор на нито едно от двете писма на Фон дер Лайен до Лондон с искане за изпращане на британски кандидат за еврокомисар, уточни говорителят. 

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна