IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
15:33 | 14 ноември 2019
Обновен: 06:11 | 16 март 2024

За втори път: ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Това стана с 20 гласа "за" и 4 "против"

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Иван Гешев бе избран за нов главен прокурор. Това стана с 20 гласа "за" и 4 "против" по време на гласуването на пленумът на ВСС.

 

Това се случи след гласуване, в което с "20" гласа за и 4 "против" беше прието предложение да продължи настоящата процедура по избор на главен прокурор.

 

Както е известно пленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор още на 24 октомври, но президентът Румен Радев върна за преразглеждане във ВСС избора на нов обвинител №1.

 

По Конституция обаче президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение. Разпоредбите на основния закон в държавата отреждат на главния прокурор мандат от 7 години без право на повторно избиране, припомня "Фокус".

 

"Като главен прокурор ще направя всичко възможно да оправдая доверието на професионалната общност", обяви новоизбраният главен прокурор на България, след като кандидатурата му беше прегласувана от Пленума на ВСС.

 

"Благодаря, че не се подадоха на безпрецедентния политически натиск и направиха своя избор", добави още той.

 

Изборът на Иван Гешев бе съпроводен с протести както срещу кандидатурата му, така и в нейна подкрепа.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна