IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Лайфстайл
10:04 | 23 октомври 2014
Обновен: 05:33 | 19 март 2024

Швейцария ограничава разрешителните за стриптийзьорки

От 2016 г. кабаретните танцьорки ще са само от Европейския съюз

По материала работи: Златина Добрева
Швейцария ограничава разрешителните за стриптийзьорки

Швейцария реши да премахне от 2016 г. разрешителното за работа клас "Л", запазено за стриптизьорки от страни като Русия, Тайланд или Доминиканската република, предаде Франс прес.
С това разрешително те можеха да работят осем месеца годишно в швейцарските кабарета и в много случаи да изпращат пари на роднините си, останали в родината им.
Създадено през 1995 г. с цел да защити танцьорките от експлоатация, разрешителното не изпълнява функциите си. Тъкмо обратното, то улеснява трафика на хора, заяви министърът на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга. "Жените са принуждавани да пият и да проституират и е много трудно да се намерят доказателства", заяви Сомаруга пред медиите.
От 2016 г. само кабаретни танцьорки от страни от Европейския съюз ще могат да работят в Швейцария. Останалите няма да могат да работят законно в страната, тъй като няма да могат да получат разрешително за работа.
През 2013 г. Швейцария е издала 844 разрешителни за работа "Л". Много организации, включително синдикати и асоциации за защита на правата на жените, изразиха опасенията си, че танцьорките ще изпаднат в нелегалност, след като са загубили възможността да получат разрешителни. Швейцарското правителство предвижда да оказва помощ на стриптизьорки, станали жертва на престъпления във връзка с работата си, посочва БТА. Те ще могат да искат помощ за завръщане в родината или получаването на разрешителни за престой.

Коментари

Новини Варна