IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Спорт
18:05 | 3 март 2015
Обновен: 16:49 | 17 април 2024

Варненски маратон по джиу-джицу с много отличия

“Десант” и ЦПДК с успехи в Ниш и София

По материала работи: Борис Проданов
Варненски маратон по джиу-джицу с много отличия

Истински състезателен маратон по бразилско джиу-джицу си организираха представителите на два варненски клуба, които го развиват активно – Централен полицейски карате джиу-джицу клуб – Варна, и СК “Десант” (Варна). Общо 5-има състезатели - Александър Александров, Тихомир Петков и Ивайло Манолов от ЦПКДК – Варна, и Александра Тончева и Мартин Кръстев от “Десант”, водени от главния инструктор на ЦПКДК – Варна, Станислав Карастоянов, посетиха международния турнир по бразилско джиу-джицу „Ниш – Оупън” в Сърбия. Същите състезатели взеха участие във второто издание на турнира Real grappling challenge, организиран от няколко софийски клуба, които акцентират на бразилското джиу-джицу (без кимоно), по-известно като  „граплинг”.


Броят на състезателите в Ниш беше близо 300 – от Сърбия, Македония и България. Тихомир Петков и Ивайло Манолов от ЦПКДК и Александра Тончева от “Десант” получиха своите сини колани по бразилско джиу-джицу  преди по-малко от 2 месеца. Дебютът им беше повече от добър – Александра – първо място в кат. до  60 кг (жени, сини колани), Тихомир – титла в кат. до  64 кг (мъже, сини колани), и Ивайло Манолов, който следва да навърши 18 г. през август – 3-то място в кат. до 70 кг (мъже, сини колани). Познатият вече състезател на ЦПКДК Александър Александров взе участие в най-тежката категория (+100,5 кг) на сини колани и той оправда очакванията напълно, като стана шампион. В края на битките в категории – традиция в бразилското джиу-джицу е да се прави състезание между медалистите от категориите в отворена категория. Александър Александров взе участие и в нея, като отстъпи с „адвантидж” (предимство) на полуфинала на много опитен македонец и завоюва бронз.


На следващия ден изморени от състезателния ден в Ниш , както и от пътя, който се наложи да пропътуват на отиване и връщане до София, Александра Тончева взе участие в отворената категория при жените от турнира  Real grappling challenge 2. Ивайло Манолов логично игра при юношите в кат. до 72 кг, Тихомир Петков (мъже) в кат. до 66 кг и Александър Александров в кат. над 93 кг. Броя на участниците в софийския турнир надвишаваше 100.


Александра показа класа в трите мача, които изигра, и дублира шампионската титла от предния ден. Тихомир Петков изигра много силен финал срещу доста по-силен и тежък противник, като в редовното време от 8 минути не беше излъчен победител и в продълженията се стигна до „златна точка” за противника му. Тихомир зае почетното второ място. Ивайло Манолов дублира бронзовия медал от предния ден , като при него ясно си пролича умората от предния ден. При най-тежките Александър Александров се изправи на финал с добре познат за него, а и за цялата гилдия противник - Стефан Сандев, с когото разменят първото място вече в девет финала от родните ни първенства по бразилско джиу-джицу и граплинг. Този ден беше за Александър и след много красива и оспорвана игра той успя да откаже противника си с ключ на ръката  и да дублира златото от Ниш.

 

Коментари

Новини Варна