IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Спорт
14:51 | 17 април 2015
Обновен: 16:40 | 17 април 2024

Рали "Варна 2015" стартира днес пред Катедралата

32 екипажа дадоха заявки за състезанието, скоростните отсечки в събота и неделя са 9

По материала работи: Борис Проданов
Рали "Варна 2015" стартира днес пред Катедралата

Тридесет и два екипажа са подали заявки за участие в първия кръг от националния рали шампионат – рали „Варна 2015“. (Заявените пилоти вижте тук!)


Състезанието в морската столица стартира тази вечер в 19 ч. с церемониален старт пред един от символите на града – Катедралния храм „Свето Успение Богородично“. Това ще бъде първо издание на състезанието след близо четвърт век пауза. Последното издание се е провело през 1990 г.


Ралито е първата проява за този спорт с подобен мащаб и значение в общината след близо 14-годишна пауза от провеждането на най-престижното рали в страната „Албена - Златни пясъци“, каза организаторът на събитието Слави Славов.


Рали „Варна“ се състои от 9 скоростни отсечки, които са разпределени в два състезателни дни и ще предложат сериозни предизвикателства на записалите се за участие екипажи. Един от основните акценти в маршрута ще бъде близо 3-километровия участък на макадам, включен в трасето на скоростните етапи „Бялата вода“ и „Аврен“. Подобно решение се реализира за първи път от близо 20 г.


През събота и неделя ще се състоят двата етапа на състезанието. Ще се стартира в сутрешните часове. Автомобилите ще преминат през Белослав „Златни пясъци", Виница, Аврен, Синдел.


Идеята за възраждането на традициите относно автомобилния спорт във Варна идва след успехите през последните години на 10-те клуба в града. Именно техните постижения дават самочувствие на организаторите да предприемат стъпки за реализирането на рали „Варна. Основание им дава и успехът на миналогодишното спринт рали край града, което събра около 15 000 зрители.


Очакванията са на организаторите ралито тази година да привлече поне 20 000 - 30 000 души публика.


В дните преди старта на надпреварата организаторите положиха сериозни усилия, за да подобрят състоянието на този пасаж и в момента той е в идеално състояние за предстоящата борба през уикенда.


Етапите в събота са 4 – 2 отсечки, които се карат по 2 пъти – преди обед са двете минавания на „Бялата вода” (15,9 км) – старт в 10 и 12 ч., а за следобед е класиката „Аладжа манастир” (7,6 км) – двата старта на етапа са в 14,30 и 16,30 ч. Въпреки, че достъпът до етапите е лесен и бърз, организаторите са предвидили повече време за публиката, за да могат феновете да се придвижат лесно до всяка една отсечка.


В неделя (19 април), състезанието се подновява с двете минавания на „Виница” (7,4 км), което е малко по-къс вариант на „Аладжа манастир”, но се кара в обратна посока. Стартовете на двата етапа са в 9 и 10,45 ч. Следобед са двете минавания на „Аврен” (15,6 км) – по-късата версия на „Бялата вода”, отново в обратна посока.


Битката в рали “Варна 2015” ще завърши със скоростна отсечка във Варна с дължина 3,68 км, която стартира в 16,35 ч.


Награждаването е в неделя в 18 ч., а сервизната зона на ралито е на територията на Техническия университет във Варна.

Коментари

Новини Варна