IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
19:59 | 4 юли 2015
Обновен: 18:49 | 17 април 2024

Бронзов медал за Иван Стефанов на Европейското по джудо

Българинът победи словака Мирослав Копис

По материала работи: Юлиян Атанасов
Бронзов медал за Иван Стефанов на Европейското по джудо


 

Иван Стефанов донесе нов медал за България от Европейското първенство по джудо за младежи и девойки в столичната зала “Арена Армеец”, предаде dnes.bg. Пред погледа на министъра на спорта Красен Кралев и шефовете на международната федерация и европейския съюз по джудо българинът победи с ипон словака Мирослав Копис и спечели бронзов медал.
В равностоен и изключително напрегнат двубой в категория до 81 кг. българинът победи с ипон в заключителните секунди, за удоволствие на сериозната българска агитка в залата.
Иван Стефанов прие тежко отпадането си на полуфинала от бъдещия шампион Павел Берлин. Руснакът излъга нашия с шидо, а треньорът му направи сериозна въздишка на облекчение.
“Честно казано очаквах да спечеля медал, защото хвърлих много усилия за подготовка за това първенство. Невероятно е чувството да се кача на почетната стълбичка и се надявам другият път да вземе по-хубав медал. Не съжалявам за полуфинала. Дадох всичко от себе си и съм доволен и от това, което направих”, каза щастливият Стефанов след мача.
Медалът е втори за България от първенството, след като вчера Денислав Иванов спечели титлата в категория до 55 кг.
Шанс за отличие днес имаше и Боряна Борисова, която стигна до четвъртфиналите. Там обаче загуби с ипон от хърватката Карла Продан, а след това падна и в първата си среща в препешажите.
Илина Стоянова също стигна до репешажите в категорията след ранна загуба от коравата французойка Дорин Нчам По. Двете ни джудистки си разделиха 9-то място в крайното класиране.
В категория до 57 кг. Изабела Христова загуби с шидо от Мария Ортис Медина от Испания, докато Изабел Христова беше надиграна с вадзари от Сейма Йочерлер.
Братята Христо и Венцислав Христови отпаднаха още в първия кръг на елиминациите след загуби с ипон съответно от Себастиан Шнайдер (Австрия) в категория до 90 кг. и Алексей Мойсейев (Украйна) в кат. над 90 кг.
Европейското първенство беше официално открито от министъра на спорта Красен Кралев. В церемонията участваха още шефът на българската федерация по джудо Иван Михалев, президентът на световната федерация Мариус Визер и президентът на Европейския съюз по джудо Сергей Соловейчик.
“Голяма чест е за нас да бъдем домакин на Европейското първенство. Това е огромно доверие за работата на българската федерация по джудо. Виждате на какво доверие се радваме - тук са президентът Световната федерация по джудо Мариус Визер, както президентът на Европейския съюз по джудо Сергей Соловейчик. Пожелавам на всички участници добро представяне и незабравими мигове в столицата на България”, заяви Красен Кралев.
469 състезатели от 41 държави участват на Европейското първенство, което завършва утре с отборната надпревара.
В нея мъжкият ни тим имаше нещастието да изтегли Русия за съперник на старта. Победителят от двойката ще играе срещу Кипър или Франция в следващата фаза.
Женският ни отбор ще се изправи срещу тима на Сърбия в първата си среща. Евентуалните противници на нашите след това са Турция или Великобритания.

 

Коментари

Новини Варна