IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Спорт
12:55 | 29 юли 2015
Обновен: 16:03 | 17 април 2024

Радо Стойчев: България има шанс за медал на Евроволей 2015

Оспорвано първенство с битка между отбори с изравнени сили, предрече специалистът

По материала работи: Слав Велев
Радо Стойчев: България има шанс за медал на Евроволей 2015

Бившият селекционер на националния отбор по волейбол на България Радостин Стойчев е уверен във възможностите на момчетата и им предрече медал на предстоящото Европейско първенство. То ще се проведе в средата на октомври в България и Италия. 

Стойчев даде специално интервю за Дарик радио, в което сподели очакванията си за шампионата на Стария континент, до чието начало има по-малко от два месеца и половина.

 

"Аз смятам, че предстоящото Европейско първенство ще бъде доста изравнено като възможности и битката ще се води между няколко отбора. В това число слагам и България, въпреки неособено убедителното представяне миналата година и редуването на добри и не толкова добри мачове в Световната лига през тази." 

"Но аз мисля, че България има реални шансове при добра подготовка и добро стечение на обстоятелствата в турнир като този да си пробие път до призовите места. Това, че винаги в групите има по-силни и по-слаби отбори може да ни помогне и се надявам да се възползваме от тази възможност като домакини. Това е страхотен шанс за медал." 

"Франция не само спечели Световната лига, но го спечели с приятен за гледане волейбол. Със сигурност те ще бъдат между претендентите, но в никакъв случай не бих подценил останалите. Интересно е да се види дали ще се върнат изгонените в Италия."

"Русия със сигурност ще реагира и това вече се видя със смяната на треньора и поканата към някои от по-опитните състезатели да се завърнат. Така че те ще са с различен облик. Полша, макар че отстъпва от нивото си, също ще има аргументи. А Сърбия показа, че дори като не я слагат в сметките, стига до финал. Това са моите фаворити, включително и България, разбира се", сподели Стойчев.

 

Той говори и за своето бъдеще като национален селекционер. По думите му, няма как на този етап да застане начело на Италия, въпреки че на Апенините имаше подобни информации. Но нищо чудно да го видим на Олимпийските игри в Рио де Жанейро догодина, макар и не на пейката на България. 

"Ако ме питате дали ще поема италианския отбор, няма нищо сериозно по тази тема, така че аз съм спокоен и съм концентриран върху работата ми в Тренто. А това, какво коментират хората в Италия, е нещо нормално, защото те са свикнали отборът им да има успехи и да е на високо ниво и затова търсят някакви алтернативи." 

"Нормално е името ми да се свързва с този пост, защото от доста време съм в Италия и нашият отбор печели и сигурно от там идват всички тези дискусии, но те нямат основание в момента."

"Когато преди години имах много предложения, аз не ги приемах и дори не влизах в дискусии, защото смятах, че е мое морално задължение да тренирам националния отбор на България."

"След събитията в България, този морален ангажимент го имам за напълно отпаднал, така че ако има отново предложение от отбор, който може да се бори за челни места, бих го разгледал."

"Безспорно Олимпийските игри за всички е една голяма цел и това беше моя мечта - да участвам там с България. След като това е невъзможна мечта, може да участвам с някой друг отбор", добави Стойчев пред Дарик радио.

Коментари

Новини Варна