IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Спорт
08:17 | 23 ноември 2015
Обновен: 15:00 | 17 април 2024

Джокович се разправи с Федерер и спечели финалния Мастърс

Сърбинът завърши годината с 11 титли

По материала работи: Деян Михайлов
Джокович се разправи с Федерер и спечели финалния Мастърс

Номер 1 в света Новак Джокович завърши 2015 година като шампион след успех с 2:0 сета (6:3, 6:4) на финала на Заключителния за годината турнир от ATP срещу рекордьора по титли от Големия шлем Роджър Федерер. Зала "О2" в Лондон видя лекция на сръбския майстор, който се възползва по най-добрия начин от многото грешки на своя съперник. Ноле приключи годината с цели 11 титли и вече има 59 в кариерата си. Федерер пък отново се препъна срещу най-добрия тенисист в момента, въпреки че беше спечелил мача помежду им в груповата фаза.

Голямата разлика в първия сет беше първият сервис, който вървеше на Ноле, а на Роджър - не. Срещата започна с три гейма, в които имаше шансове за пробив. След три топки в мрежата швейцарецът трябваше първи да спасява точка за пробив и се справи, за да поведе в резултата. Отличен ретур на Федерер затрудни Ноле и отново се появи брейкбол, този път за Роджър. Сърбинът издържа на напрежението и задържа подаването си. 
В третия гейм страхотен минаващ удар на Джокович извоюва точка за пробив. Неговият опонент тръгна неуверено към мрежата и сърбинът постави топка на линията след премерен бекхенд диагонал. Ноле проби след непредизвикана грешка на Федерер. В четвърти пореден гейм зрителите видяха 30:30, но два поредни аса на сърбина затвърдиха пробива - 3:1. 
Последва лесен гейм на 0 за швейцареца, който запази интригата в сета. Джокович пак се измъкна при своя сервис гейм, след като изоставаше с 0:30, а след това трябваше да спасява и точка за пробив. Въпреки известните колебания в седмия гейм, съпътствани и с двойна грешка, Роджър взе своя гейм с агресивна игра на мрежата. Сърбинът се справи със задачата да задържи подаването си отново благодарение на своя първи сервис. Джокович затвори сета с втори пробив за 6:3, след като Федерер не излизаше достатъчно солидно на мрежата и остави възможности на своя противник. 
Вторият гейм вървеше без точки за пробиви. В осмия гейм Джокович си спечели три поредни брейкбола, които бяха и скрити мачболи. Ноле направи един ретур уинър, а за 0:40 пласира страхотен форхенд на линията. Маестрото се събра и записа пет поредни точки благодарение на точния и силен първи сервис. В следващия гейм Федерер не можа да се възползва от психологическото предимство и даже не спечели точка при сервиса на съперника. Поставен под напрежение, Федерер се пропука при подаването си. Джокович поведе с 0:30 след цели 32 разменени удара и грешка на швейцареца. Ключов беше и бекхендът за 15:40, който "парализира" Роджър на мрежата. Срещата приключи с двойна грешка и краен резултат 6:3, 6:4.

През миналата година по това време финалистите бяха същите, но швейцарецът не излезе на корта заради болки в гърба. За първи път в историята тенисист печели четири поредни титли от финалния Мастърс. Ноле има общо пет и изостава само с една от Федерер. Сърбинът е непоклатим на първото м

 

Коментари

Новини Варна