IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Спорт
08:19 | 3 декември 2016
Обновен: 05:49 | 21 април 2024

Кобрата рискува всичко срещу Питър

Победителят от битката в „Арена Армеец“ ще си тръгне с интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация

По материала работи: Деян Михайлов
Кобрата рискува всичко срещу Питър

Всичко или нищо. Това е най-често срещания рефрен в професионалния бокс. Днес той ще важи с пълна сила за Кубрат Пулев. Кобрата залага своята 7-годишна професионална кариера в мач срещу опасния Самюел Питър – Нигерийския кошмар.
Победителят от битката в „Арена Армеец“ ще си тръгне с интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация, но и с възможността да бъде официален претендент за пояса на друга организация – Международната боксова федерация. Пулев в момента е номер 2 в ранглистата. При успех, почти сигурно ще се изкачи с една позиция и ще получи шанса да предизвика шампиона. В момента носител на пояса е Антъни Джошуа, но само след седмица може да бъде Ерик Молина или евентуално дори Владимир Кличко, с когото британеца планира да се бие през пролетта.


За пръв път в своята професионална кариера Пулев ще се боксира на родна земя. Само на няколко километра от мястото, където е роден. В последните няколко години Кобрата непрекъснато търсеше варианти да се бие в София, но интересите на неговите промоутъри от „Зауерланд“ не съвпадаха с тази възможност. Сега най-сетне това се случи. Немците са впечатлени от огромния интерес от срещата. Ако всичко мине по план, това може да бъде първата от много подобни галавечери в столицата на България.

Кобрата (23 победи, 12 с нокаут и 1 загуба) се завърна успешно след единственото поражение в своята кариера. Той беше пометен от Владимир Кличко през ноември 2014-а в Хамбург, но след това направи доста промени. Най-важната беше работата с прочутия немски специалист Ули Вегнер, който е спечелил дузина световни титли като треньор. На ринга Пулев спечели три мача след злополучната среща с украинеца. Най-ценният успех беше през май, когато се справи с Дерек Чисора след 2:1 съдийски гласа. С този успех той за втори път стана европейски шампион.
Амбицията на Кобрата и неговият мениждърски екип за световната титла си пролича преди десетина дни. Тогава официално Пулев беше принуден да оваканти пояса на Европейския боксов съюз в тежка категория. Причината – атака на по-високия връх.

Самюел Питър (36 победи, 29 с нокаут и 5 загуби) е енигма. Нигерийския кошмар се е доказал на ринга със спечелването на световната титла. Към това можем да прибавим паметните мачове с братята Кличко и с Джеймс Тони. Никой не се съмнява с мощта на 36-годишния африканец. Големият въпрос е дали той отново има мотивацията, за да бъде равностоен с настоящите звезди в тежка категория.

Кариерата на Питър изглежда беше залязла през 2011-а, когато беше брутално размазан от друг боксьор на „Зауерланд“ – Роберт Хелениус. Страховитият нокаутьор посети болница след мача. После изчезна в продължение на три години и половина. Животът в Лас Вегас и харченето на милионите, изкарани от дългата кариера, се отразиха. При своето завръщане през септември 2014-а Питър счупи рекорда за най-високо лично тегло – 132 кг. Последва ново 2-годишно затишие, през което Нигерийския кошмар опита да участва в турнир от тежка категория, но се контузи. Той се качи на ринга преди около месец, за да се справи с лекота срещу непретенциозен съперник. Тази среща също не впечатли, но това би могло да бъде трик.


Зад гърба на Питър стои българин. Ивайло Гоцев работи с нигериеца още от началото на неговата кариера. Пловдивчанинът е известен като много пресметлив агент, който е готов на всякакви трикове, за да изведе своите боксьори до мач за световната титла. Правил го е неведнъж, а със сигурност може да бъде големият жокер за африканеца в тази среща.


На хартия Пулев има куп предимства. Той е с шест сантиметра по-висок. Доста по-бърз е, а и в кондиционно отношение е може би водещият боксьор при най-тежките. Ули Вегнер обърна сериозно внимание на защитата и на тактическата подготовка. Хубавото за Кобрата е, че немският специалист остана предоволен от старанието и съвместната работа по въпросните елементи, защото 13-кратният треньор номер едно в Германия не е по празните приказки. Когато каже нещо, думата му има солидна тежест и означава постигнат резултат.
От щаба на Кобрата вече загатнаха за тактическия план. Според Вегнер Самюел Питър може да бъде много опасен в началото на мача, когато е по-свеж. Тогава неговите удари ще имат максимална експлозивност, а нигериецът вероятно ще разчита точно на това. Това означава, че Кобрата може да бъде малко предпазлив в първите 3-4 рунда, а след това да вдигне темпото. Нещо подобно се случи и в неговите най-убедителни победи срещу топ боксьори като Александър Димитренко и Александър Устинов.


Букмейкърите също отчитат предимството на Пулев. Betfair го обяви за категоричен фаворит с коефициент 1.03, а успехът с нокаут е фиксиран със стойност 1.36. При Питър ставката за успех е 11, докато равенството е оценено на 34.

Sportal.bg

Коментари

Новини Варна