IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
08:58 | 28 февруари 2017
Обновен: 20:38 | 26 март 2024

Съветска легенда продаде медалите си на търг в САЩ

Гимнастичката Олга Корбут получи 183 000 долара и поне временно се спаси от мизерията

По материала работи: Пламен Янков
Съветска легенда продаде медалите си на търг в САЩ

Една от най-титулуваните съветски гимнастички - Олга Корбут - продаде голяма част от своите медали и други ценни вещи на търг в Далас. Колекционерите платиха общо 230 000 долара за ценните отличия, но след всички такси и комисиони някогашната шампионка ще получи 183 000 долара, отбелязва btv.bg.

 

Златното й отличие в многобоя от олимпийските игри в Мюнхен 1972 бе оценено на 66 000 долара. Това се оказа и най-ценният експонат в аукциона. За други нейни медали бяха броени съответно 57 600, 52 800, 24 600 долара...

 

В допълнение Олга продаде трикото от световното първенство в Лондон през 1973 г. (3000 долара) и свой автограф върху корицата на Sports Illustrated (49 долара). На този етап 29 от предложените вещи все още не са намерили нов собственик. Сред тях е последният медал от Мюнхен 1972 (злато на греда), както и общо шест отличия от шампионата на планетата във Варна. 

 

Корбут е твърдо решена да продаде дори значката си за майстор на спорта на СССР, връчена й през 1970 г. Сред останалите предмети е статуетката за включването й в Залата на славата по спортна гимнастика, наградата си "Личност на годината 1972" на Би Би Си и първият й паспорт като гражданка на САЩ, получен през 2000 г.

 

Някогашната шампионка категорично отказва да коментира решението си пред журналисти. Последното й посещение на нейния профил във Фейсбук датира от 3 декември 2016 г. - 14-секундно видео как храни гъска. Като локация е посочен Финикс. В акаунта й има 3850 последователи.

 

Корбут е родена в белоруското село Гродно през 1955 г. Световна слава й носят споменатите три златни медала от игрите в Мюнхен. Едва на 17 години се превръща в легенда на своя спорт. Олга първа изпълнява знаменит елемент, кръстен в нейна чест - "Клуп на Корбут". След това успява да го повтори само една гимнастичка - Елена Мухина.

 

В периода 1978-2000 тя е омъжена за известния музикант и солист на рок групата "Песняри" Лионид Борткевич. Двамата емигрират в Америка след разпадането на СССР. От този брак се ражда синът й Ричард Корбут.

 

Зад океана Олга опитва да се занимава с треньорска дейност и участва в телевизионни предавания, но така и не успява да си намери постоянна работа. От началото на новия век в медиите периодично се появяват информации за финансовите й затруднения. Най-впечатляващ е арестът й за кражба на храна от супермаркет на стойност 19 долара.

 

В същото време Корбут губи жилището си заради огромни дългове, натрупани за комунални услуги. Успява да избегне затвора само благодарение на някогашната си слава. Освободена е под гаранция в размер на 600 долара и е принудена да премине през образователна програма.

 

След това синът й Ричард е задържан за изработване на фалшиви пари и излежава 3,5 години. Олга многократно изразява желание да се върне в Русия или Беларус, но така и не осъществява намерението си. В едно от интервютата си за американските медии прави сензационно изявление - че по време на игрите в Мюнхен е била изнасилена от своя треньор Реналд Книш. И че единственият начин да се освободи от влиянието му е бягството в САЩ. Самият специалист категорично отрича обвинението.

 

Вижте още за Пътя от шампион до клошар (ВИДЕО)

Коментари

Новини Варна