IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Спорт
16:31 | 9 август 2017
Обновен: 17:26 | 25 април 2024

Нелепият инцидент с починал плувец не е свързан с маратона „Галата-Варна“

Това заяви дългогодишния организатор на състезанието Надежда Парушева

По материала работи: Деян Михайлов
Нелепият инцидент с починал плувец не е свързан с маратона „Галата-Варна“

"Във връзка с нелепата кончина на инж. Таню Димитров съм длъжна да заявя следното. Първо, поднасям искрени съболезнования на семейството и близките на починалия. Второ, правя следното важно уточнение.

77-ото издание на маратона „Галата-Варна“ се проведе на 6 август. Сборният пункт бе от 7,30 до 8,30 ч на Морска гара. Там всички участници се регистрираха, подписаха декларации, че са в състояние да преплуват дистанцията и преминаха през задължителния предсъстезателен медицински преглед, осигурен от три лекарски екипа. Всеки от участниците получи номер, с който остави за съхранение багажа си.

Тази организация се прави всяка година. За участие се регистрираха 321 плувци, като абсолютно всички регистрирани приключиха успешно маратона.  314 от тях дори успяха да се включат в контролното време. По трасето на маратона имаше 11 гребни лодки, във всяка от които имаше спасители. По трасето имаше и три бързоходни катера, един от които на БЧК, оборудван с лекар и модерна реанимационна техника.

Длъжна съм да заявя, че починалият инж. Таню Димитров нито е регистриран като участник, нито е подписал декларация, нито е преминал предсъстезателен преглед, нито е предавал багаж за получаване като всички участници.

Нелепият инцидент с него и особено откарването му на плажа в квартал Аспарухово, няма обяснение, тъй като не е  потърсена помощ от спасителните екипи на маратона. Именно това откарване на плажа в Аспарухово вероятно е причина за неговата кончина.

По повод многобройните спекулации категорично заявявам, че трагичната случка с инж. Таню Димитров няма нищо общо с организацията и организаторите на маратона „Галата-Варна“. Пак повтарям, че всички регистрирани 321 участници, приключиха успешно плуването си. 

Коментари

Новини Варна