IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Спорт
15:12 | 18 август 2017
Обновен: 10:45 | 17 април 2024

Боян Петров се отправя към десетия си осемхилядник в Непал

Последното изкачване на върха от българи е точно преди 20 години

По материала работи: Пламен Янков
Боян Петров се отправя към десетия си осемхилядник в Непал

Три седмици след като се завърна от успешното изкачване на връх Гашербрум II (8035 m) в Пакистан, Боян Петров се отправя за поредната си експедиция в Непал, съобщават от пресцентъра на Българската Академия на науките.


Новата цел на зоолога-алпинист Боян Петров е седмият по височина връх на планетата - Даулагири (8167 m). Последното изкачване на върха от българи е точно преди 20 години. Трекингът до базовия лагер ще започне на 23 август и се очаква в края на месеца експедицията да се установи в подножието на хималайския гигант.


Преди заминаването си Боян се срещна с председателя на БАН акад. Юлиaн Ревалски, научния секретар на направление „Биоразнообразие, биоресурси и екология” проф. дбн Димитър Иванов и директора на Националния природонаучен музей - БАН (НПМ) проф. Николай Спасов. По време на срещата Боян сподели, че планира да донесе зоологични материали от изкачването на Даулагири. Разказа, че в раницата му винаги има достатъчно епруветки и кутийки, в които успява да събере и най-странните животни, които пълзят по склоновете на осемхилядниците, които катери.


Благодарение на неговите експедиции днес в Национален природонаучен музей се съхранява най-богатата колекция от високопланински безгръбначни животни в света. Натрупването ѝ започва доц. д-р Петър Берон, който от 1967 до 2015 г. е изследвал подстъпите до много върхове в планините на Европа, Азия, Африка, Нова Гвинея, Северна и Южна Америка. Той e изкачил и десетки високи върхове и вулкани, откъдето е успял да събере много богати материали. Част от историите, свързани с тези експедиции са описани в книгата му "Далечни върхове". От неговите сборове вече са описани десетки нови за науката видове животни.


С книгата си "Първите седем", която беше официално представена в Големия салон на БАН на 6 февруари т.г., Боян даде сериозна заявка, че ще продължи традицията на зоолозите от Национален природонаучен музей да изследват и събират нови видове животни от трудно достъпни места прониквайки в най-дълбоките пропасти и катерейки най-високите върхове на планетата.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна